Tartu võmmid laulavad kui linnukesed (1)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna prefektuuri segakoori liikmed on politseikapten, piirkonnapolitseinik, piirivalvur, vanglaametnik, kriminalist, lastekaitsetöötaja ja teised – kõik väga head lauljad, paljud lapsepõlves muusikakooli lõpetanud.
Lõuna prefektuuri segakoori liikmed on politseikapten, piirkonnapolitseinik, piirivalvur, vanglaametnik, kriminalist, lastekaitsetöötaja ja teised – kõik väga head lauljad, paljud lapsepõlves muusikakooli lõpetanud. Foto: Lõuna prefektuur

Jah, väike huumor on selles Chorus Menticumi nimes sees küll! «Nii peabki olema, sest me ei ole surmtõsised inimesed,» tunnistab politseikapten tenor Ottomar Virk. 

Chorus Menticum sündis natuke üle kuue aasta tagasi. 

Ottomar Virk meenutab, et see juhtus puhtalt seetõttu, et prefektuuris võttis võimust naisinitsiatiiv. Ja kuna Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk, kes kannab sama perekonnanime nagu Ottomar Virk, käskis kohale tulla, siis pidi ka tema kohal olema.

Viimati laulis politseikapten Ottomar Virk viiendas klassis. Siis jättis ta laulmise katki, kuna tundis, et see on rohkem tüdrukute värk, ja tekkisid muud huvid.

Ära laula duši all

«Ma poleks sinna ise mingil juhul läinud, ma koguni kartsin suud lahti teha, aga korraldus oli selge ja ühene,» ütleb ta ning vaatab, muie suunurgas, oma naise Kerly poole. 

Kerly Virk märgib õigustuseks, et politseinikel olid juba luuleklubi, motoklubi, aiandusklubi, matkaklubi, aga lauljad olid laokil ja oma koori ei olnud. See tuli teha!

«Panime siis üles kuulutuse, et ära laula duši all, tule laula päris kooris,» meenutab ta. 

Lõviosa neist kolmekümnest inimesest, kes nüüd on aktiivsed kooriliikmed, olid tol esimesel korral kohal.

Oma hääle välja laskmine nõudis ikka päris palju eneseületust, meenutab politseikapten Ottomar Virk.

«Nõudis ikka päris palju eneseületust, et oma hääl välja lasta,» meenutab politseikapten Ottomar Virk. 

Chorus Menticumi dirigent Eve Paap noogutab mõistvalt.

«See ongi väga isiklik asi,» ütleb ta. «Kõrvalt vaadates on lihtne – inimene laulab. Aga hääl tuleb siit kusagilt sügavalt seest. Inimesed on väga tundlikud, kui keegi tema hääle kohta midagi ütleb või seda kommenteerib. Eriti need, kes ei ole muusikat oma erialaks valinud.»

Eve Paap on südamest tänulik, et kooriliikmed lasevad tal enda kallal õiendada ning ka pärast õiendamist ikka proovi kohale tulevad. 

«Aga kui sa oled juba õpetaja ja kui sul tuleb nendega midagi välja, siis see on nii suur innustus, et oled kas või söömata ja magamata,» kirjeldab ta oma rõõmu, mida Chorus Menticum talle on pakkunud. «Meie kõige suurem saavutus on «Tuljaku» võistulaulmisel B-kategoorias neljas koht!»

Chorus Menticum TÜ ajaloomuuseumis. Dirigeerib Eve Paap.
Chorus Menticum TÜ ajaloomuuseumis. Dirigeerib Eve Paap. Foto: Lõuna prefektuur

Kooris laulavad piirkonnapolitseinik, piirivalvur, vanglaametnik, kriminalist, lastekaitsetöötaja … 

Politseikapten Ottomar Virk / Sille Annuki foto
Politseikapten Ottomar Virk / Sille Annuki foto Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Politseikapten Ottomar Virga vastutusalas on näiteks Lõuna prefektuuri juhtimiskeskus, seal tegeldakse väljakutsetega. Samuti kriisireguleerimiskeskus, kus tagatakse politseiüksuste valmisolek igal ajahetkel ükskõik milliseks juhtumiks, ka selliseks, kus läheb vaja kiirreageerijaid, läbirääkijaid, koeraga patrulle.

Näiteks on keegi liiklusõnnetuses hukkunud, või keegi vägivallatseb kodus, kus lapsedki on ohus, või on inimene kadunud ja lähedased murest segased.

Operatiivjuhina tuleb Ottomar Virgal kokku puutuda väga erinevate olukordadega.

«Kõige hullem on, kui me probleemi alahindame ja nii ohjad käest laseme … Inimkäitumine võib olla ootamatu, isegi võigas,» märgib ta. «Meelest ei tohi minna, et need ei ole lihtsalt lahendamist vajavad lõigud, kus me tegutseme, vaid  inimeste lood, ja et probleemidel on põhjused.»

Eesti, ladina ja vene keeles

Jaani kiriku kontsert kannab pealkirja «Teel käija». 

Selles kõlavad Eesti koraaliviisid ja rahvalaulud ning vene vaimulik muusika. Samuti Urmas Sisaski «Gloria» ja «Sanctus», Paolo Neglia «Ave Maria», Uno Naissoo «Mälestusi kodust», Johannes Aaviku «Hoia Jumal Eestit!». 

Dirigent Eve Paap/ Sille Annuki foto
Dirigent Eve Paap/ Sille Annuki foto Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Dirigent ütleb, et niisugust kava ei pane harrastuslauljatega kokku poole aastaga. See on kaks aastat tööd, mis küll ei tähenda, et iga looga oleks kaks aastat jutti tegeldud.

«Aga kui sa tahad jõuda sellisele viimistlusastmele, et kuulda iga viimastki kooskõla, et mõtestada vaimselt iga pala, siis nii on,» kirjeldab dirigent Eve Paap.

Ottomar Virk sõnab, et ta ei tea, kuidas seda peaks peenemalt ütlema, aga kooris laulmine on pärast argist tööpäeva üks äärmiselt meeldiv tegevus.

Dirigent Eve Paap läheb igal neljapäevaõhtul kooriproovi ning kuigi politseimajja pääseb ta «piiksuga», ei mõtle ta sugugi, et teda ootavad ees politseinikud. Hoopis toredad inimesed. «Kõige olulisem on, et me tahame olla osa Tartu linna kultuurielust. Barokkoreli heaks laulame suurima heameelega,» sõnab ta.

Foto: Repro

Jaani kiriku barokkoreli heaks

  • 4. juunil kell 14 Lõuna prefektuuri segakoori Chorus Menticum kontsert kavaga «Teel käija».
  • Kõigil kuulajail on võimalik oreli heaks annetada.
  • 19. juunil kell 18 astuvad oreli heaks püünele klaveriduo Tiiu Sisask-Maila Laidna, Jose Page Ramirez (trompet) ning Lois Freire Caneda (klaver).
  • Infot annetuste tegemise kohta leiad veel kodulehelt www.jaanikirik.ee/Barokkorel
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles