Müsteerium! Tabamatu kurinahk lõhub jõe ääres visalt üht ja sama vaateplatvormi (4)

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortuuna 
tänava lõpus Emajõe ääres vaateplatvormis haigutas teisipäeva 
õhtupoolikul auk. Täna 
lapitakse see kinni, kuid 
pole sugugi kindel, et töö seal lõpeb, sest sellelt vaateplatvormilt kangutab keegi 
järjepidevalt laudu üles.
Fortuuna tänava lõpus Emajõe ääres vaateplatvormis haigutas teisipäeva õhtupoolikul auk. Täna lapitakse see kinni, kuid pole sugugi kindel, et töö seal lõpeb, sest sellelt vaateplatvormilt kangutab keegi järjepidevalt laudu üles. Foto: Margus Ansu

Kas petavad silmad või tõsi on see – Fortuuna tänava otsas Emajõe ääres on ühes vaateplatvormis suur auk, nagu mullu septembriski, kui Tartu Postimehes ilmus samast kohast samal teemal lugu. Kaheksa kuud on möödas, miks on platvorm parandamata?! 

«Seal on mingi müsteerium, kuigi ametniku suust kõlab selline jutt uskumatu,» vastas Tartu linnavalitsuse haljastus- ja puhastusteenistuse haljastuse peaspetsialist Inga Kiudorf. «Seda platvormi on korduvalt parandatud, oma kolm korda on sinna kindlasti uued lauad pandud, aga need ei jää püsima. Kui te mind ei usu, küsige neid platvorme ja pinke hooldanud firma esindaja käest.»

Kempsus kõik puruks

Tänavu maini hooldas Fortuuna tänava lõpus jõe veeres olevaid platvorme ja pinke ISS Eesti AS. «Oleme seda üht platvormi parandanud rohkem kui kolm korda,» kinnitas ISS Eesti ASi Lõuna regiooni välitööde juht Ero Tolsberg. «Kolme aasta jooksul oleme sinna uusi laudu pannud vast isegi kümme korda. Ei tea tõesti, kas keegi otsib sealt midagi või peidab sinna midagi järjekindlalt.» 

Eelmisest kuust hooldab kõnealust ala OÜ HKP ning Inga Kiudorfi sõnul on ettevõte platvormi järjekordseks paranduseks Poolast tellitud plastlauad kätte saanud ning täna lapivad töömehed augu ära. Selle eest Tartu linn eraldi ei maksa, hoolduslepingu järgi tuleb remonditöid teha HKP-l. 

Lisaks müstilisele platvormile on selle lähedal olevatelt pinkidelt kaduma läinud omajagu plastlaudu. «Neid me samasuguste laudadega asendama ei hakka, sest selliseid pole enam saada,» ütles Inga Kiudorf.

Pinkidelt võetakse plastlauad ära, need asendatakse puidust terrassilaudadega, mis võõbatakse puidukaitsevahendiga mustaks. Fortuuna tänava lõpus on jõe ääres tosin pinki, nende laudade asendamiseks kulub 1474 eurot ja 80 senti. «See töö ei käi hoolduslepingu alla ja seepärast maksab linn selle eest eraldi,» selgitas Inga Kiudorf. 

Kolme aasta jooksul oleme sinna uusi laudu pannud vast isegi kümme korda, ütles ISS Eesti ASi Lõuna regiooni välitööde juht Ero Tolsberg.

Siinkohal ei saa loole aga punkti panna, sest Emajõe ääres oleva ühe kindla vaateplatvormi järjekindel rüüstamine pole ainus seatemp, mida pahatahtlikud tartlased viimasel ajal on teinud. 

«Alles teisipäeval oli suurem lõhkumine Ihastes avalikul spordiväljakul,» rääkis Inga Kiudorf. «Seal sai kõik just korda ning nüüd on osa grillimaja katusest läinud. Eks see põletati ilmselt lõkkes ära, tulease on kohe grillimaja lähedal.»

Ihaste spordiväljakut hooldava ISS Eesti töötajad hakkavad täna seal kuriteo jälgi kaotama. Omajagu tööd on neil ka Anne kanali ääres üldkasutatavas statsionaarses tualetis.

«Esmaspäeva hommikul olid seal kõik kraanikausid ja WC-potid puruks, vesi lendas,» rääkis Ero Tolsberg. «Tööd meil jätkub, näiteks mõned mänguväljakud ei püsi kohe kuidagi korras. Mõisavahe tänava mänguväljaku pinkidele oleme mitu korda pannud uued, viie sentimeetri paksused lauad, aga ei jää need pidama. Inimesi on igasuguseid: mõni lõhub, teine paneb põlema kõik, mis vähegi tuld võtab.»

Ja mõni varastab. Näiteks teisipäeval sai haljastus- ja puhastusteenistuse linnapuhastuse peaspetsialist Mart Lukason teada, et Annelinna ehitatava uue kergliiklustee äärde pandud kahest pingist üks on ära varastatud. Ainult neli seitsme sentimeetri pikkust polti oli sellest Nõlvaku 13 maja taha pandud pingist asfaldisse alles jäänud, need võeti nüüd ohutuse pärast ära. Napi nädala vastu pidanud pink maksis ligi 80 eurot. 

Rünnak bussipeatustele

Hiljuti läks pink kaduma Aardla ja Tamme puiestee nurgalt bussipeatusest. Aga see tuli välja, üks valvas kodanik andis linnavalitsusse teada, et pink on üle kõrge plangu visatud.

Täiesti pöörane lõhkumine käis mais aga Tartu bussipeatustes, puruks peksti 23 bussipaviljoni klaasid. «Ühel ööga läksid viie paviljoni klaasid,» märkis Mart Lukason.

Lõhkujad tegutsesid peamiselt idaringteel ja Lammi teel. Bussipeatuse üks klaasivahetus maksab Tartu maksumaksjale 90 eurot, seega tuli eelmisel kuul selle eest välja käia paar tuhat eurot. «Tahaks kõva häälega öelda, et tulge mõistusele,» ütles Mart Lukason. «Need klaasid on ju tuule ja vihma kaitseks, mitte lõhkumiseks.»

Tänavu esimese viie kuuga on politseile teatatud ligi 200st Tartus toime pandud vandaalitsemisest ja lõhkumisest. «Pooltel juhtudel oli tegu autode vandalismiga: akende lõhkumine, külgede kriipimine, ketšupi ja tuhaga ülevalamised ning ühel juhul lasti sõiduauto summuti ehitusvahtu täis,» teatas Tartu politseijaoskonna komissar Kaarel Kender. Viimase teo toimepanija on politseile teada, ta sai süüteo eest karistuseks trahvi. 

Ülejäänud ligi 100 teadet Tartus korda saadetud vandalismist on valdavalt olnud seotud bussiootepaviljonide ning akende ja uste lõhkumise, aerosoolvärvidega sodimise, tõkkepuude ja aedade, lillepottide, aga ka pinkide lõhkumisega.

Politsei saab Tartus kuus keskmiselt paarkümmend teadet vandaalitsemisest. «Mida ilusamad on ilmad, seda rohkem inimesed ringi liiguvad ja seda rohkem ka juhtub,» nentis Kaarel Kender. 

Mais sai politsei ainuüksi bussipeatuste lõhkumise kohta üle kümne teate, seni pole õnnestunud lõhkujaid välja selgitada. «Politseitöö jätkub,» kinnitas Kender.

Politseiteateid Tartust

  • 21.01: Kaunase puiestee maja juures lõhuti kolme sõiduauto esiklaas.
  • 24.02: Viis alaealist poissi viskasid õhtul Aleksandri ja Lina tänava ristmikul tühjana seisva maja akna katki. Omanik politseisse avaldust ei teinud, politsei vestles noortega ning selgitas neile väära käitumise tagajärgi. 
  • 23.03: Anne kanali ääres sodisid noored liuväljakut. Noorsoopolitseinik vestles laste ja nende vanematega. Kuna kahju oli minimaalne ja värvi sai kerge vaevaga maha pesta, politsei menetlust ei alustanud.
  • 14.04: Pallase puiesteel lõhuti Lammi bussiootepaviljoni klaasid. Politsei pidas kinni kaks meest vanuses 19 ja 35. Et mõlemad mehed olid joobes, viidi nad esmalt kainenema. Juhtunu uurimiseks alustas politsei menetlust.
  • 19.05: Turu tänaval lõhuti ehitusjärgus oleva aia metallpostid, esialgne kahju on 1077 eurot. Teo toimepanija pole veel teada, politsei uurib asja. 
  • 25.05: Kuperjanovi tänava maja aias lõhuti öösel palkidest liivakast ning viidi minema päikeselamp. Teo toimepanija pole veel teada, politsei selgitab asjaolusid.
  • 28.05: Rüütli tänava liharestorani juures lõhuti lillepott. Arvatav lõhkuja eitab süüd ning keeldub kätetööd rahaliselt korvamast. 

Allikas: Lõuna prefektuur

Teisipäeva hommikuks oli Ihaste spordi- ja puhkeplatsi grillimaja osa katust läinud, ilmselt tehti sellega lõket.
Teisipäeva hommikuks oli Ihaste spordi- ja puhkeplatsi grillimaja osa katust läinud, ilmselt tehti sellega lõket. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles