Näitus heidab valgust Jaani kiriku kadunud värvidele

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaani kiriku seintel praegu näha olevad terrakotaskulptuurid on koopiad. Algul oli kujusid üle tuhande, tänapäevaks on neid säilinud umbes kolmandik.
Jaani kiriku seintel praegu näha olevad terrakotaskulptuurid on koopiad. Algul oli kujusid üle tuhande, tänapäevaks on neid säilinud umbes kolmandik. Foto: Sille Annuk

​Tartu südalinnas asuv Jaani kirik ja selle kuulsad terrakotaskulptuurid tunduvad oma praegusel tellispunasel kujul nii iseenesestmõistetavad, et mõni aeg tagasi linnamuuseumis üles seatud näitus pealkirjaga «Olev Prints ja Tartu Jaani kiriku kadunud värvid» võib panna väikest viisi kulmu kergitama: oot-oot, mis värvidest meil siin nüüd korraga jutt on?

Ent nagu kinnitab näituse kuraator, Eesti kunstiakadeemias doktorikraadi omandav Johanna Lamp, oli Jaani kiriku kunagine ilme sootuks värviküllasem. Kiriku seintel leidus rohkelt maalinguid, skulptuurid olid värvilised ning kirik oli nii seest kui väljast krohvitud.

«Kuni renessansini käisid värv ja vorm alati koos ning keskaegne arhitektuur ja sellega seotud skulptuur ei olnud värvitu,» selgitas Lamp. «Kuid siis tekkis esteetika, mille kohaselt häirib värv vormi nautimist. Nüüd on inimestel raske isegi ette kujutada, et keskajal olid katedraalid ja skulptuurid märksa värvilisemad kui praegu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles