Võistlustantsusport on massisport

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kleepisid ürituse korraldajad Martin Parmas ja Gerli Padar parketile läheneva võistlustantsupeo logo. Neid abistas kaheaastane Camilla Miranda Parmas.
Eile kleepisid ürituse korraldajad Martin Parmas ja Gerli Padar parketile läheneva võistlustantsupeo logo. Neid abistas kaheaastane Camilla Miranda Parmas. Foto: Sille Annuk
  • Juba teist aastat peetakse võistlustantsu maailmakarikaetapi võistlused Tartus.

​Võistlustants ei ole massisport, kaugeltki mitte. Prestige’i tantsukooli peatreener, rahvusvahelise kategooria võistlustantsukohtunik Martin Parmas, kes ise on olnud üheksakordne Eesti meister koos oma võistlustantsupartneri Kaisa Ojaga, teab seda suurepäraselt.

Pigem on võistlustants midagi elitaarset, üks tõelisi nišialasid.

«Aga sel ühel päeval, 27. mail võib öelda küll, et tants on massisport,» ütleb Parmas. «Kuna mass on Tartus!»

Enam kui 700 paari

Juba teist aastat korraldab Martin Parmas koostöös Eesti tantsuspordi liidu ja maailma tantsuspordi föderatsiooniga maailmakarikavõistluste etapi võistlusvoorud Emajõelinnas. Võistlusele registreerunud paare on 756.

«Võrreldes eelmise aastaga on seda enam kui 100 paari rohkem,» ütleb ta. «See on kõige suurema osavõtjate hulgaga tantsuvõistlus terves Eestis, ma arvan, et vist isegi Baltikumis.»

Martin Parmas märgib, et meie võistlejate seisukohalt on erakordne see, et siinsamas Eestis saavad nad end näidata sedavõrd suurele hulgale väliskohtunikele. Kohal on ligi 30 kohtunikku kokku 12 riigist.

«Kui tavaliselt on Eesti karikavõistlustel väliskohtunikke kaks või kolm, siis meil on vastupidi: Eesti kohtunikke on ehk kaks või kolm,» räägib Parmas. «Paarid saavad panna end tõsiselt proovile ning vastutasuks võtta siit kaasa üpris ausa ettekujutuse sellest, kus nad maailmataset arvestades õigupoolest oma arengus on.»

Kahes saalis korraga

Tartu ülikooli spordihoones on korraga kasutusel kaks saali. Ühes tulevikulootused ehk Eesti karikavõistlustest osavõtjad: lapsed alates viiendast eluaastast, E-, D- ja B-klassi võistlejad ning päris algajad.

Teine on maailmakarikavõistluste etapi saal, kus hommikupoolses osas tantsivad C-klassi paarid ning kus kell 12.30 algavad võistluste eelvoorud. Avatseremoonia algab kell 16.

Võistlustantsu MK-etapp 27. mail taas Tartus kohal. / Sille Annuk
Võistlustantsu MK-etapp 27. mail taas Tartus kohal. / Sille Annuk Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Võistluste kaaskorraldaja on Martin Parmase elukaaslane Gerli Padar.

Need, kes mullu Tartus maailmakarikavõistluste etapil kohal olid, mäletavad, et finaalvoorude ajal laulis Gerli Padar, saateks muusika, mille võlus oma masinaist välja DJ Maksy. 

Solist Gerli Padarist ja võistlustantsumuusika DJ Maksyst sündis läinud aastal uus kooslus MG Project. Nüüd kutsutakse neid juba Soome, Leetu, Venemaale, Kasahstani ja paljudesse Euroopa maadesse, kus tantsuspordivõistlusi korraldatakse.

Gerli Padar ütleb, et on saanud kõikjalt väga meeldivat tagasisidet. «Juba tantsijate silmist on näha, kuidas nad naudivad elavat muusikat,» räägib ta. «Kuigi mulle on tuldud ütlema sedagi, et tantsida on üpris keeruline, sest tahaks hoopis solisti esinemist jälgida.»

Missugused Eesti kõige säravamad paarid Tartusse tulevad?

Martin Parmas loetleb: «Konstantin Gorodilov ja Dominika Bergmannova, Madis Abel ja Aleksandra Galkina.» 

Seejärel nimetab Padar  Junior II paari Robert Veidet ja Amanda Rebeca Padarit ning veel üht väga noort ja paljutõotavat Juvenile paari Emil Korotinit ja Evelina Bondarenkot.

Küsimuse peale, kuidas Martin Parmas ise end selles möllus tunneb ja kas ta igatseks veel, number selja peal, üle parketi libiseda, vastab ta, et siiski mitte.

«Aga tantsupisik ei kao ju kuhugi,» lisab ta. «Mul on hea meel selle üle, et ma olen treener, ning see tähendab, et tantsukingad käivad mul ikka jalas ning ma saan oma teadmisi edasi anda uutele tantsijatele.»

WDSF Tartu Open

  • 27. mail Tartu ülikooli spordihoones (Ujula 4a).
  • Päev algab kell 9, võistlused kahes saalis.
  • Kell 16 maailmakarikavõistluste etapi pidulik avamine ja esimesed finaalid.
  • Õhtul elav muusika Gerli Padarilt koos DJ Maksyga.
  • Päev kestab vähemalt kella 22.30ni.
  • Korraldab tantsukool Prestige koostöös Eesti tantsuspordi liidu ja maailma tantsuspordi föderatsiooniga (WDSF).
  •  Postimees.ee otseülekanne sündmusest algab kell 13.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles