Kriisikomisjon hindas üleujutuse riski Lõuna-Eestis kõrgeks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Eile kogunes istungile Lõuna-Eesti regionaalne kriisikomisjon, et arutada kevadise suurveega kaasnevaid ohtusid, võimalusi neid ennetada ning panna paika infovahetuse kord eelseisvaks perioodiks.


Vastavalt Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) poolt kriisikomisjonile antud ülevaatele on kevadise üleujutuse tekkeks lumevee ressurssi piisavalt. Seda eriti Lõuna-Eesti üleujutusohtlikel jõgedel, järvedel ja paisudel, märkis Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik.

Kuna Pandivere kõrgustikul on lund palju, siis võib rohkemat vett oodata Pedja jõel, Põltsamaa jõel ja Emajõel. Suurimateks üleujutuseohuga riskipiirkondadeks regioonis on Tartu linn, Võru linn, Põltsamaa linn ja Jõgeva alevik.

Omavalitsused on Kiige sõnul tegelenud truupide ja kanalisatsiooni korrastamisega ning sõlminud hoolduseks vajalikud kokkulepped partneritega. Samuti on omavalitsustel valmisolek ohustatud piirkondades elanike teavitamiseks ning vajadusel inimeste ümberpaigutamiseks üleujutuse tõttu ohustatud aladelt.

Maanteeameti lõuna regiooni lepingulised partnerid kontrollivad üle riigimaanteede truupide läbivoolud,  mis vajadusel puhastatakse. Kohtades, kus teetruubid on vajunud ja piiratud läbilaskevõimega võib vesi ulatuda ka teele.

Amet on juhtinud omavalitsuste tähelepanu ka kohalike teede truupide hooldusele.

Lõuna-Eesti päästekeskusel on olemas pumbad ja pumbajaamad vee suuremahuliseks ärajuhtimiseks ning veepäästevahendid inimeste päästmiseks. Päästekeskus reageerib siis, kui tekib otsene oht inimeste elule ja tervisele.

Juhised, kuidas käituda üleujutuse korral, leiab päästekeskuse veebilehelt: http://www.rescue.ee/louna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles