Põllumees päästab puhuriga põldu

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu valla talunik Rein Jurs otsustas talivilja päästmiseks oma põllud kiiresti lumest puhtaks teha ning rentis endale neljaks päevaks võimsad lumepuhurid.
Tartu valla talunik Rein Jurs otsustas talivilja päästmiseks oma põllud kiiresti lumest puhtaks teha ning rentis endale neljaks päevaks võimsad lumepuhurid. Foto: Sille Annuk

Tänavune lumerohke talv ja jätkuvad külmad ilmad ähvardavad lükata kevadkülvid ligi kuu aega hilisemaks, mistõttu on ettevõtlikumad talupidajad hakanud põldudelt puhuritega lund teisaldama.


Juba teist päeva on OÜ Same lumemasinad töötanud Tartu valla suurtaluniku Vahur Jursi põldudel. Mehel on kokku 350 hektarit maad, millest ligi pool on talivilja all ning pool peaks saama seemne mulda kevadel.

«Tavaliselt oleme saanud hiljemalt aprilli lõpuks maa kevadkülviks valmis ja siis kohe seemne maha, aga vaadates praegust olukorda, siis enne mai lõppu pole meil agregaatidega põllule asja. Ilm võib nädala pärast isegi soojemaks minna, aga seda lumehulka nii kergelt juba ära ei sulata,» selgitas murelik Jurs ning sumpas kummikutega läbi poole meetri paksuse lume masinate poole.

Talupidaja sõnul peaks lume teisaldamine päästma ka sügisel külvatud talivilja, sest kui lumi jääb kevadel pikalt põllule, läheb talivili hauduma ja hallitama ning kogu külv võib rikneda.

«Selge on see, et õigem on kulutada praegu veidi rohkem raha puhurite rentimise peale, kui ühel hetkel tõdeda, et tänavu saaki ei saagi,» arutles põllumees.

Loodus üllatab

Jurs on põllumehena leiba teeninud Eesti Vabariigi taasiseseisvumise ajast peale, kuid sellist lumenuhtlust kogeb ta oma põldudel esimest korda. «Loodus ikka oskab veel üllatada, aga kahjuks on seekord see üllatus ebameeldiv,» tõdes talunik ning lisas, et paks lumi ei ole ka selline põhjus, mille eest võiks näiteks riigilt küsida ikaldustoetust.

Sama meelt oli ka Tabivere valla teraviljakasvataja Viktor Trink, kelle põlde hakkavad masinad puhastama esmaspäevast.

«Esialgu tundus see asi mulle veidi imelik, aga tegelikult tasub töö ära. Juba vanarahvas ütles, et üks kevadine päev kasvatab rohkem kui üheksa sügisest päeva. Kui nisu saab alles juunis idanema, siis võid sügisel saaki lootma jäädagi,» rääkis Trink.

Huvi suureneb

Tabivere masinatööstusettevõtte Same juhataja Tarmo Teini kinnitusel on Jurs ja Trink praegu ainukesed, kellele teenust pakutakse, kuid juba järgmisest nädalast peaks olema kliente rohkem.

«Inimesed helistasid ja hakkasid uurima juba märtsi keskel, et kas selline asi oleks võimalik, aga siis polnud mõtet veel alustada, sest ilmajaam lubas lund juurde,» selgitas Tein.

Same on lumepuhureid tootnud juba viimased 15 aastat ning erinevaid mudeleid on neil 27. Põllumeestele appi saadetu on aga firma üks uuemaid ja võimsamaid.

«Seda saab panna nii traktori ette kui taha. Masina tootlikkus sõltub väga palju lumeoludest,» lausus Tein ning pakkus, et praegustes tingimustes võiks puhur teisaldada keskmiselt 15 kanti minutis.

«Eks me saame nüüd ka endale vajalikku infot, sest koormad on plaanis ära kaaluda. Üks kant võib kaaluda ligi 500 kilo, mis tähendab, et paari minutiga on kastis ligi kümme tonni,» tegi Tein kiire arvutuse ning pakkus, et kahe puhuriga peaks hektari saama enam-vähem puhtaks paari tunniga.

Teenuse hinna kohta lausus firmajuht aga tavapäraselt, et see on kokkuleppe küsimus. «Mida suurem tellimus, seda rohkem allahindlust teeme.»

Teini sõnul on tänavu olnud lumepuhurite vastu väga suur huvi. «Tavaliselt müüsime neid aastas vaid paar tükki, see talv läks neid aga ligi 40. Inimesed on aru saanud, et see on ikka tõsine tööriist,» lausus ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles