Esitlusele tuleb Eesti meditsiiniajaloo raamatu mahukas järg

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Padriku ees kodus on tema seni ilmunud raamatud.
Vello Padriku ees kodus on tema seni ilmunud raamatud. Foto: Kristjan Teedema

Mullu juulis esitles teenekas onkokirurg Vello Padrik Dorpati konverentsikeskuses kolleegidele raamatut «Eesti kirurgiast läbi aegade», mis akadeemikust neurokirurgi Toomas Asseri sõnul on tänuväärne lisa Eesti meditsiiniajaloole. Nüüd on põhjust olla veelgi tänulikum, sest doktor Padrik on koostanud mahukale teosele järje, mille esitlus on samas keskuses 20. mai keskpäeval. Järgmisel päeval saab Vello Padrik 80-aastaseks.

«Kui meeskonnaga liitusid Teet Lainevee ja Uno Ainsoo, otsustasime koostada ka «Eesti kirurgiast läbi aegade» II osa,» kirjutab koostaja Vello Padrik raamatu sissejuhatuses.

«Eesti kirurgiast läbi aegade» teise osa esikaas.
«Eesti kirurgiast läbi aegade» teise osa esikaas. Foto: Repro

«Lisandusid uued peatükid: «Anestesioloogid», «Silmakirurgid», «Otorinolarüngoloogid». Ja muidugi täienesid ka teised peatükid seeniorkirurgidega, kes olid esimesest osast välja jäänud.»

Vello Padrik on sündinud 21. mail 1937 Tallinnas. Septembris 1941 tema isa mõrvati ja ema kolis koos pojaga Valgamaale Hummuli valda. Aitsra küla Soogle talus möödus Vello Padriku lapsepõlv. Tartu ülikooli lõpetas ta 1963. aastal. Praeguseks kuraditosin aastat pensionipõlve pidanud onkokirurg töötas aastail 1975–2002 Tartus. Enne seda said tervisehädade käes vaevlejad temalt abi Räpina haiglas.

Värske suurt mõõtu mahukas trükis on kuues, mille Vello Padrik on koostanud alates aastast 2013. Enne «Eesti kirurgiast läbi aegade» esimest ja teist osa on ilmunud «Arstiabist Räpinas läbi kolme sajandi» (esimene osa 2013, teine 2014), «Professor Karl Kull» (2015) ja «Arstiabist Helme kihelkonnas läbi sajandite» (2015). Nii on osa meditsiiniajaloost riiulilt võtta ja tuhandeid hädalisi avitanud arstid hoitud unustusse vajumast.

«Eesti kirurgiast läbi aegade» teise osa esitlus on 20. mail kell 12.30 Dorpati konverentsikeskuses, mis asub Tasku keskuse (Turu 2, Tartu) neljandal korrusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles