Arheoloogid sätivad Kukruse kaunitari rahva jaoks kaunimaks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Umbes 800 aastat tagasi maeti praeguse Tallinna-Narva maantee äärde Kukrusele naine, kelle luid oli räsinud skorbuut, C-vitamiini vaegus.


Tollal põetud kole haigus on põhjus, miks arheoloogid (pildil Martin Malve) otsustasid matmispaigast leitud umbes 50 luustiku hulgast just selle naisterahva oma tuua ülikooli ajaloo muuseumi näitusele, mis tutvustab Kukrusel tehtud väljakaevamisi ja sinna maetud inimeste eluolu.

Kukruse naise pronkskaelaehtest rohekaks muutunud luud on Toomel Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi viienda korruse Morgensterni saalis küll ainsad, kuid elusuurused peegelpinnale trükitud pildid-stendid on üheksast leitud inimesest: neli meest, neli naist ja üks laps.

Maiuspalaks on näitus kindlasti muinasajahuvilistele, sest matus on arheoloogide hinnangul Eesti kõige rikkalikumate panustega – näiteks on seal kümneid ajastule omaseid ehteid.

Väljapanekut saab vaadata 30. oktoobrini. Pealinlastel pole vaja ekstra selle pärast siia sõita – edasi liigub näitus nii Tallinna kui Narva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles