Soome ja Eesti zontad kogunevad Tartusse

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Rebane
Tiina Rebane Foto: Pm

Laupäeval koguneb Dorpati konverentsikeskusesse üle kahe ja poolesaja heategevusse uskuva naise, kes on veendunud, et neil on jõudu muuta maailm paremaks, eelkõige naiste õigusi silmas pidades.


Tartus leiab aset ülemaailmse organisatsiooni Zonta International 20. piirkonna koosolek, mis kannab nime «Naine erinevates põlvkondades».

Tartu Ülikooli teadur Kairi Kasearu kõneleb muutuvatest pereväärtustest ühiskonnas ning filmitegija ja kirjanik Imbi Paju põlvkondade eluteest. Ühtlasi tähistatakse 2. aprillil Tartu Zonta klubi 20. sünnipäeva.

Laupäevase sündmuse korraldustoimkonna juht Tiina Rebane tuletab meelde, et Tartu klubi oli Eesti neljast klubist esimene – see loodi 19. augustil 1991.

Tiina Rebane on ka ise olnud Tartu klubi president aastail 2003–2005 ning pärast seda 20. piirkonna kuberner.

Ta märkis, et Tartu zon­ta­dele on see päev oluline veel selleski mõttes, et siis tuleb otsustamisele heategevuskampaania korraldamine Tartus asuva Tähtvere avatud naistekeskuse tegevuse toetamiseks. Keskuse eesmärk on luua terviklik tugisüsteem lähisuhtevägivalla ohvritele.

Küsimuse peale, mida on Tartu Zonta klubi kahekümne aasta jooksul teinud, loetles Tiina Rebane mitmeid asju.

Tartu vanas sünnitusmajas loodi zontade eestvõttel esimene peresünnitustuba, sünnitusmaja aidati arvutipargi muretsemisel ja puhkenurga loomisel.

Raha on annetatud kuulmispuuetega lastele kuuldeaparaatide ja Hiie koolile raamatute ostmiseks.

Toetatud on Tartu kristlikku noortekodu ning korraldatud loengusarja tüdrukutele, et aidata neid kutsevaliku tegemisel.

Mänguasjamuuseumi kogude loomisel aitasid kaasa zontad üle maailma, nad saatsid muuseumile oma maa nukke.

Zonta klubi on välja andnud stipendiume nii muusikat õppivatele tüdrukutele kui ka Tartu linna või maakonna õpetajatele.

Zonta heategevuskampaaniaid sümboliseerib kollane roos.

Zonta koosolek
• 2. aprillil kell 9.30 Zonta Internationali 20. piirkonna koosolek Tartus Dorpati konverentsikeskuses.
• Koosoleku teema on «Naine erinevates põlvkondades», ettekandjad TÜ õppejõud Kairi Kasearu ning kirjanik ja filmitegija Imbi Paju.
• Kohal on 258 inimest Soome ja Eesti Zonta klubidest.
• 20. piirkonda kuulub 1800 naist Soomest ja Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles