Kliinikumi konverents leidis sobiva vanasõna: odav kala, lahja leem

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne ega ole mõeldud ausa räime solvamiseks.
Pilt on illustratiivne ega ole mõeldud ausa räime solvamiseks. Foto: Erik Prozes

Homme Eesti Rahva muuseumis peetava kliinikumi konverentsi pealkiri on valitud Eesti vanasõnade varamust «Odav kala, lahja leem» ning ilmselgelt on see inspireeritud tõigast, et Eesti meditsiini- ja tervishoiusüsteemi rahaline jätkusuutlikkus on olnud valupunkt aastaid.

Konverents on üles ehitatud fragmentaariumina neljas vaatuses ja kümnes pildis, vahel lõunasöök.

Esimene vaatus

Kuidas Eesti tervishoiusüsteemi juhitakse? Kas tervishoiu rahastamine on kriisis?

Praxise analüütik Laura Aaben arutleb, kuidas sünnivad strateegilised valikud Eesti tervisepoliitikas. Tartu ülikooli tervishoiukorralduse professor Raul-Allan Kiivet vaatleb tervishoiuteenuste eest tasumise võimalikke viise. Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross uurib, mida saab haigekassa pakkuda tänapäeva Eesti inimesele ehk kas suurem raha võimaldab rohkem või hoopiski vähem.

Teine vaatus

Kas haigekassa on partneritega võrdses positsioonis? Lepingupooled peaksid lepingu sisu määrama vastastikkusel kokkuleppel – kas see on ka tegelikkuses nii?

Pricewaterhouse Coopersi juhtivkonsultant Erki Mägi räägib, kuidas tekib haigekassa hind teoorias. Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto analüüsib, mil moel on haigekassa lepingu tingimused aja jooksul muutunud üha kitsendavamaks. Doktor Lee Padrik ja professor Vallo Tillmann räägivad kogemustest haigekassa hinnakirja väljatöötamisel.

Kolmas vaatus

Millised on lahendused?

Viru haigla tegevjuht Meelis Kukk arutleb erakapitali kaasamise üle. Sotsiaalministeeriumi asekantsler Ain Aaviksoo ettekanne on e-teenustest, ilma milleta ei ole tulevikku ning geeniteadlane Lili Milani räägib personaalmeditsiinist.

Konverentsi lõpetab neljas vaatus ehk tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski ettekanne riigi ja tervishoiusektori koostööst.

Preemia ja tunnustused

Kevadkonverentsi algul teevad kliinikumi töötajad välja aga oma parimatest: kätte antakse kliinikumi preemia ning tunnustused enim patsientide tänusõnu pälvinud arstidele ja tudengite lemmikuile.

Samuti antakse üle kliinikumi stipendium parimale ajakirjas Eesti Arst ilmunud teadusartiklile ning jagatakse laiali Neinar Seli stipendiumid enim teadusartikleid publitseerinud arst-õppejõududele.

Konverents algab 17. mail kell 10, sel osalemine on tasuta, kuid osalejate arv on siiski piiratud.

Eesti Rahva Muuseum asub Tartus aadressil Muuseumi tee 2, täpse asukoha ning parkimisinfo leiate muuseumi kodulehelt www.erm.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles