Kodukohvikute päev laseb hommikust õhtuni teiste aedadesse kiigata

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karlova päevade eelmise aasta kodukohvikute päev.
Karlova päevade eelmise aasta kodukohvikute päev. Foto: Margus Ansu / Postimees

​Kui veel paar aastat tagasi olid Karlova päevadel avatud üksikud kodukohvikud, siis viimastel aastatel on osalejate hulk tunduvalt kasvanud. Nagu mullu, on tänavugi kaasa lööb üle 30 kohviku, millest suurem osa on lahti ainult täna teatud kellaajal.

Kohvikutepäeva eestvedaja Ruta Rannu meenutas, et kui ta paar aastat tagasi ühena vähestest oma hoovis festivali ajal kodukohviku avas, oli huvi väga suur. 

Seega otsustas ta edaspidi ise asja põhjalikumalt käsile võtta, kuna tundus, et inimestele selline algatus tõesti meeldib.

Paljud kodukohvikud, mis eelmisel aastal linnarahval oma aedadesse kiigata lubasid, on Rannu sõnul tänavugi esindatud. Lisaks on mitmeid uusi tulijaid. 

Tähe ja Kesk tänav

Eriti aktiivselt on kodukohvikute pidajaid Kesk ja Tähe tänava kandis.

Kesk 44 pakutakse täna koduseid burgereid otse grillilt ja nii meeste, naiste kui ka laste maitse järgi. Mõned majad sealt edasi lubatakse aga Mehhikot keset Karlovat.

Kohvikutepäeva korraldaja Ruta Rannu avab ka ise kohviku oma koduhoovis Tähe 37. Selle nimi on Tagahoovish. Ta pakub kõrvitsa-, läätse- ja seenesuppi ning mitmesuguseid soolaseid ja magusaid pirukaid. Lisaks veel kodulimonaadi. Kui peaks olema ilus ilm, saab kodukohvikut nautida aias, kui sajab vihma, ootab Rannu kõiki huvilisi tuppa.

Oodata põnevaid üllatusi

Võõrustajad näevad oma kohvikutega palju vaeva. Rannu on kohvikupidajatele soovitanud, et neil võiks olla ka mingi lisaväärtus, nagu elav muusika, tants või luuletuste lugemine. 

«Et kodukohvikul oleks oma väike rosin, millega teistest eristuda,» lausus ta. Nii saab näiteks Rohehoovis Aleksandri tänaval istikuid osta, Õnne tänava Kuurigalerii kohvik üllatab aga kunstinäitusega. 

Kuigi praegu on Karlova päevade kavas ametlikult märgitud 31 kohvikut ja Karlova Seltsi kodulehel nende kohta kaart valmis tehtud, saavad soovijad veel kaasa lüüa ja oma kohviku avada. 

Rannu sõnul laekus talle näiteks üleeile üks sooviavaldus Kalevi tänaval elavalt Süüria pagulasperelt, kes soovib samuti kodukohvikute päeval osaleda. Kuna Rannu neid kavasse enam lisada ei saa, palus ta perel oma kohviku kohta tänavale vastav märgistus teha, et inimesed selle üles leiaksid. 

Suurem osa kohvikuid avab uksed täna lõunaajal ja on sisse piilumiseks avatud õhtutundideni. 

Karlova festival jätkub homme: on rongkäik ja peopäev, kus tegevust jagub igas vanuses huvilistele. 

Karlova päevad

8. maist 14. maini.

Täna

  • Kell 8–23 üle terve linnaosa kohvikutepäev, avatud 31 kohvikut.
  • Kell 18 Karlova EHE rattaretk, kogunemine Tähe 19 ees.

Homme

  • Kell 11 rongkäik algusega Karlova sadamast.
  • Kell 12–16 perepäev loodusmaja ja loomemajanduskeskuse pargis.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles