Suur Päike toob Muay Thai vaimu Tartusse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäevane tiitlimatš Tai poksi mulluse maailmameistri vastu nõuab Edvin-Erik Kibuselt (mustas) tõsist ettevalmistust. Pildil treenib ta koos Kaspar Kraaviga.
Laupäevane tiitlimatš Tai poksi mulluse maailmameistri vastu nõuab Edvin-Erik Kibuselt (mustas) tõsist ettevalmistust. Pildil treenib ta koos Kaspar Kraaviga. Foto: Sille Annuk

Laupäeva õhtu möödub Tartus  Annelinna spordimajas rituaalide ja võitlustega – peetakse suur Tai poksi võistlus Muay Thai Spirit in Tartu.


Muay Thai Spirit in Tartu on selle aasta huvitavaim Tai poksi (Muay Thai) üritus Eestis, kus on lubatud kõik Tai poksi reeglid. «Võistlejad on ilma kaitsmeteta ja palja ülakehaga,» kirjeldas võistluse peakorraldaja MTÜ Suur Päike juht Andreas Eelmäe, «kasutatakse vaid hambakaitsmeid ja loomulikult on kindad käes.»

Lõuna-Eestis ei ole Eelmäe sõnul sellist Tai poksi võistlust varem korraldatud. Tallinna pool on küll mõni olnud. Nüüd tuuakse see spordiala ka siiakanti kätte.

«Tai poks Eestis algas tegelikult Viljandist,» teab Eelmäe rääkida. Nii et selle spordiala maaletoojad on siiski teatud mõttes lõunaeestlased. Peale Tallinna, Tartu ja Viljandi tegeldakse Tai poksiga mingil määral veel Paides.

«Võistlus on väga vaatemänguline,» kirjeldab Eelmäe, «seal on mitmesugused hüpped, heited ja löögid.» Ta möönab, et ala on üsna brutaalne, ent kindlasti mitte võrreldav tänavakaklusega. «Kui professionaalid võitlevad, on vigastuste protsent väga väike,» toonitab ta. «Nad oskavad seda nii ilusti teha, nii ilusti lüüa, et seda on huvitav vaadata.»

Pika ajalooga Muay Thai on ka Tai rahvussport. «Tais valdab iga mees Tai poksi, neil on see veres,» kinnitab Eelmäe.

Laupäevaõhtu nael on põhimatš, kus eestlane Edvin-Erik Kibus kaitseb Baltimaade meistri tiitlit. Kibuse vastane on 2010. aasta maailmameister Tai poksis, valgevenelane Kirill Marchanka. Meeste kohtumine pidi olema juba mullu sügisel, kuid jäi siis valgevenelase vigastuse tõttu ära.

Päritolult tallinlane, ent Tartus füsioteraapiat õppiv ning ennast ja teisi treeniv Kibus möönab, et vastane on väga tõsine, ning ta treenib hoolega. Kuus päeva nädalas, kaks korda päevas on vastupidavus-, tehnika- ja jõutreeningud. «Sellest võistlusest tuleb senimaani minu kõige suurem,» kinnitab 2005. aastast Tai poksiga tegelev Kibus.

Tai poks ei ole populaarne ainult meeste seas. Nii lööb Tartu üritusel kaasa Baltimaade üks parimaid naissportlasi, tartlanna Karmen Kukk.

«Naisterahvaste puhul on eriti ilus vaadata, kuidas nad liiguvad,» kinnitab Eelmäe, «Kar­­menil näiteks on suurepärane jalgade töö.»

«See on rahustav sport,» ütleb kolm aastat taipoksinud Kukk, «ma saan niimoodi endasse kogunenud energiat välja elada.»

Tai poksis võitlevad naised üldjuhul omavahel, trennis tuleb ka meestega vastamisi minna. Kuke sõnul hinnaalandust sellepärast, et naine oled, ei tehta. «Pigem sõltub suhtumine sellest, kui hästi see naine oskab Tai poksi,»kirjeldab ta. «Kui on tugev naine, tegutsevad ka mehed julgemalt. Kui naine on algaja, hoiavad trennipartnerid end rohkem tagasi.»

Tartus peetakse kümme matši, neist kaks on amatööridevahelised kohtumised (kaitsmetega).

Pealtvaatajad näevad lisaks võitlusele ka traditsioonilisi Tai poksi rituaale. «Tänatakse Tai jumalaid, vaime, vastaseid ja publikut,» selgitab võistluse peakorraldaja Eelmäe.

Tai poksi võistlus Muay Thai Spirit in Tartu
• 2. aprillil kell 18–21 Annelinna spordimajas.
• 10 matši, sh kaks naistematši.
• Peamatšis kaitseb Edvin-Erik Kibus Baltimaade meistri tiitlit, vastaseks maailmameister Kirill Marchanka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles