Ametisse astumise loengu peab Daniel Sävborg

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval, 29. märtsil kell 16.15 peab Tartu Ülikooli aulas oma ametisse astumise loengu Tartu Ülikooli skandinavistika professor Daniel Sävborg. Juttu tuleb üleloomulikest motiividest vanades Islandi saagades.


Sävborg lahkab oma loengus vanu Islandi perekonnasaagasid, millega tavaliselt seostub realistlikkus ning keskendumine igapäevasele elule ja elulähedastele konfliktidele. Siiski leidub ka saagasid, mis räägivad islandlastest, kes puutuvad kokku trollide, draakonite, elluärganud surnute ja muu üleloomulikuga, vahendas Tartu Ülikooli pressiteade.

Selliseid tekste on nimetatud postklassikalisteks, neid on dateeritud hilisemateks kui klassikalisi saagasid ning neid peetakse kirjanduslikult allakäinuteks, mitteautentseteks ja muude kirjandusžanrite poolt mõjutatuteks.

Üleloomulike motiivide esinemist saagades on teadlased seletanud Islandi ajaloosündmuste poolt esile kutsutud eskapismiga kirjanduses. Professor Sävborg seab oma loengus taolise pildi kahtluse alla ning käsitleb neis saagades kirjeldatud kokkupuuteid üleloomulike olenditega kui traditsioonilist osa Islandi jutupärimusest.

Sävborg on keskaegset Skandinaavia kirjandust ja kultuuri uurinud alates 1989. aastast. Doktorikraadi kirjandusteaduses sai ta 1997. aastal Stockholmi ülikoolis ning töötas samas teaduri ja õppejõuna kuni 2001. aastani.

Aastatel 2002-2006 oli ta dotsent Uppsala ülikooli kirjandusteaduse osakonnas ning 2007-2008 teadur Árni Magnússoni instituudis Islandi ülikooli juures.

Enne tööleasumist Tartu ülikoolis 2010. aasta septembris töötas Daniel Sävborg teadurina Uppsala ülikooli skandinaavia keelte osakonnas. Ta on olnud ka külalislektor Aarhusi ja Gävle ülikoolis.

Professor Sävborgi teaduslikud huvid on seotud vanapõhja kirjanduse, filoloogia ja folkloristikaga. Ta on kirjutanud teaduslikke töid muu hulgas armastustemaatikast Islandi saagades, leina motiivist vanapõhja luules, vanagermaani luule päritolust ning seostest Snorri Sturlusoni «Noorema Edda» eri käsikirjade vahel.

Lisaks vanapõhja uuringutele on professor Sävborg tegelenud ka retoorikaga. 2003. aastal andis ta retoorikakursust Uppsala ülikoolis, kus analüüsiti Rootsi klassikalisi kõnesid (nt Olof Palme ja Mona Sahlin) ning kaasaegseid poliitilisi artikleid. Vana Norra kirjanduse, filoloogia, ajaloo ja kultuuri teemal on ta välja andnud kaks monograafiat, 15 artiklit ja 6 arvustust.

Daniel Sävborgi loeng on professorite inauguratsiooniloengute sarja kuues loeng Tartu Ülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles