Ülikooli raamatupood jätkab tööd juhtideta

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli 11 hoones on raamatutega, sealhulgas akadeemilistele ringkondadele tarvilike raamatutega, kaubeldud kümneid ja kümneid aastaid. Alustati juba 19. sajandi lõpus.
Ülikooli 11 hoones on raamatutega, sealhulgas akadeemilistele ringkondadele tarvilike raamatutega, kaubeldud kümneid ja kümneid aastaid. Alustati juba 19. sajandi lõpus. Foto: Margus Ansu

Tartus Ülikooli 11 hoones on raamatuid müüdud 19. sajandi lõpust. Praegu tegutseb seal Tartu Ülikooli raamatupood. Märtsi lõpp toob kaasa selle poe kahe juhi lahkumise. Milline on raamatupoe tulevik?


«Äraminek on puhtalt minu otsus, omanikepoolset survet ei ole,» ütles Tartu Ülikooli raamatupoe ärijuht Tea Hindi­­kainen. «Langetasin sellise otsuse seepärast, et ma ei näe perspektiivi.»

Ülikoolile kuulus vana väärikas kauplus, kus teaduskirjandust on tähtsaks peetud aastakümneid, möödunud aasta septembrini. Nimelt siis sõlmis Tartu Ülikool müügilepingu raamatukauplusega Kri­­sostomus, mis tegutseb Tartu raeplatsi serval.

Internetis kirjanduse vahendamisele keskendunud Krisostomusest sai küll uus omanik, ent Tartu Ülikooli raamatupood jäi tegutsema senistes ruumides ja senise kaubamärgi all.

Leping sätestas, et Krisos-tomus peab jätkama raamatute müüki aadressil Ülikooli 11 vähemalt nende ruumide üürilepingu lõppemiseni 30. juunil 2012.

Omanikuvahetus

Hindikainen nimetas perspektiivituse tunde üheks allikaks omanikuvahetust. «See, et ülikool meid maha müüs, oli väga vale otsus,» sõnas ta. «Nüüd on kaks suurt raamatute müügiketti – Apollo ja Rahva Raamat. Raamatupoode, mis tegeleksid väga erialase ja spetsiifilise kirjandusega, enam ei olegi.»

Niisuguste raamatute müük käib aeglaselt. «Aga peab olema ka sellist kirjandust,» ütles Hindikainen. «Puht erialakirjandust ei müü ju ükski teine pood. Ja ainult selline institutsioon nagu Tartu Ülikool oleks suutnud sellist raamatupoodi pidada. Ei saa väga loota, et selline pood majandaks ennast ise ära ja toodaks kasumit.»

Väikesed raamatukauplused Tartu kesklinnas on järjest oma uksi sulgenud. Ülikooli raamatupoe kahjum oli 2009. aastal 813 000 krooni.

«Meie kui äriettevõte ei õigustanud ennast ülikooli seisukohast,» ütles ärijuht. «Meil olid oma plaanid, aga need oleksid nõudnud investeeringuid.»

Krisostomuse kui uue omanikuga ei pea Hindikainen ennast vastuolus olevaks. «Aga nende tegevus on hoopis teistsugune, nad on omaette ja teevad nii, nagu nad heaks peavad,» lisas ta. «Minu ettekujutus raamatupoe arengust on teine, aga see tuleb võib-olla sellest, et ma olen töötanud liiga kaua.»

Hindikainenil on raamatukaubanduslik eriharidus ja sellel alal on ta tänini ametis olnud üle 38 aasta. Seepärast on tal valus vaadata, et ostjaid jääb järjest vähemaks.

«Kui omanik oli ülikool, oli meil väga selge, mida meilt oodatakse ja kuhu me peame jõudma, aga kui sellised juhised puuduvad... «Ma ei saa oma peaga välja mõtelda täpset eesmärki, selle peab ikkagi andma ju omanik. Ma ei talu ebamäärasust,» rääkis ärijuht.

Küsimise peale ei ole selget vastus saanud? «Seda küll.»

Kui teie lahkute ärijuhi kohalt, ega see siis ometi alates aprillist tühjaks jää? Kes tuleb teie asemele? «Ma ei tea.»

Koos ärijuhiga lahkub ametist juhatuse liige Lilian Neerut, kes on töötanud Tartu Ülikooli raamatupoes aastast 1997. Haiguslehel viibimise tõttu vastas ta meilitsi ja ülimalt napilt: «Mina lahkun töölt väga isiklikel põhjustel, mida ma ajakirjanduses kommenteerida ei soovi.»

Omanik poodi ei sulge

Krisostomuse üks omanikke, müügijuht Martin Laiapea kinnitas, et Tea Hindikainen ja Lilian Neerut avaldasid ise soovi ametist lahkuda ja et mingit survet ei ole neile avaldatud.

«Enne seda, kui Krisostomus raamatupoe ostis, oli olukord kindlasti töötajatele ebaselgem kui hetkel,» arvas Laiapea. «Plaani raamatupood sulgeda Krisostomusel ei ole. Oleme suurendanud ja suurendame edaspidigi võõrkeelse kirjanduse ning akadeemiliste trükiste valikut.»

Müügijuht avaldas lootust, et lähiaastatel on omanikud võimelised raamatupoe ka kahjumist välja tooma. «Mõnevõrra on 2010. aasta kahjum vähenenud võrreldes 2009. aastaga, aga hetkel ei ole see märkimisväärne. Usun, et 2011. aasta tuleb kindlasti parem.»

Mis aga saab siis, kui 30. juunil 2012 lõpeb ülikooli ja linnavalitsuse üürileping Ülikooli 11 hoone kohta?

«Ülikool on võtnud endale kohustuse alustada linnaga läbirääkimisi rendilepingu pikendamiseks,» vastas Laiapea. «Kui läbirääkimised ebaõnnestuvad, püüame koostöös Tartu Ülikooliga leida võimalikult sobivad ruumid Tartu Ülikooli raamatupoe jätkamiseks.»

Pärast Tartu Ülikooli raamatupoe ärijuhi ja juhatuse liikme lahkumist ametist hakkab juhtimine käima Krisosto­­muse kaudu.

«Raamatupood jääb eelkõige tegelema raamatute jaekaubanduse ja letimüügiga ning Tartu Ülikooli ja tema allasutuste teenindamisega,» kinnitas Laiapea.

Kantsleri arvamus

Tartu Ülikooli kantsleri Andres Liinati hinnangul on koostöö Krisostomusega hea. «Kindlasti võib rahul olla, et ülikooli liikmeskond, sealhulgas üliõpilased, saab varasemast soodsama hinnaga raamatuid soetada ning et raamatute valik, sealhulgas välismaine õppe- ja teaduskirjandus, on paremini kättesaadav.»

Arvestades ülikooli ja linna vahel sõlmitud üürilepingu tähtaja saabumist enam kui aasta pärast, ei ole kantsleri sõnul üürilepingu küsimus praegu aktuaalne.

Ülikooli 11
• Ülikooli 11 hoones tegutses 19. sajandi lõpus Wilhelm Adolf Justi raamatu- ja kivitrükiäri.
• Aastast 1929 on selles hoones kaubelnud raamatutega Akadeemiline Kooperatiiv, Akadeemiline Raamat, raamatukauplus nr 2 ja raamatukauplus Ülikooli.
• 13. mail 1996 avati pärast restaureerimist Tartu Ülikooli raamatupood.
• 1. aprillil 2001 moodustati OÜ Tartu Ülikooli Raamatupood.
• 1. septembrist 2010 on OÜ Tartu Ülikooli Raamatupood omanik raamatukauplus Krisostomus.
• Ülikooli 11 ruumide üürileping Tartu Ülikooli ja Tartu linna vahel lõpeb 30. juunil 2012.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles