Eesti mustrid on Euroopa mustrid

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkursi parimaks modelliks valiti «Eurotalu matside» pesamuna Doris Tell. Kollektsioon ise sai nooremas vanuserühmas teise koha.
Konkursi parimaks modelliks valiti «Eurotalu matside» pesamuna Doris Tell. Kollektsioon ise sai nooremas vanuserühmas teise koha. Foto: Margus Ansu

Käsitsi tehtud ülikorralikud lilltikandid, kootud õlasallid, tikitud ehted – Moekesel grand prix’ võitnud Marit Külvi kollektsiooni vaadates tekib tunne, et tänapäeva noortel on liiga palju vaba aega.


«Ei ole liiga palju!» naeris Külv, kes esimest korda Moekesel osaledes kohe koore riisus ja parima kollektsiooni auhinna koju viis. «Kindlasti oleks ka lihtsamalt saanud, aga mulle oli just oluline, et kõik oleks käsitsi tehtud.»

Kahe kuuga valmis viis rahvuslikku komplekti, mis Külvi arvates lähevad ideaalselt kokku selleaastase teemaga «Euroopa mustrid». Rõngu keskkooli 11. klassis käivale neiule on rahvuslik teema olnud ammu südamelähedane ning tema arvates peaks eestlased just oma traditsioone, oma mustreid Euroopasse viima.

Ka lavaliseks liikumiseks oli valitud muusika ansamblilt, kes Euroopasse Eesti asja viib – Metsatöllult. Kogu komplekt – korralik käsitöö, kaunid ja erilised detailid ning rahvuslik lähenemine – võitis täielikult kohtunike poolehoiu ja vaimustuse.

Laupäeval Taskus Anne noortekeskuse korraldatud moeetendusel osales kuus kollektsiooni nooremast ja viis vanemast rühmast. Finaali valiti need juba nädal varem At­­lantises peetud eelvoorust ligi kolmkümne kollektsiooni seast.

Eelmisel aastal grand prix’ saanud Silvia-Sigrid Sillaotsa punase-musta-valgekirju kollektsioon «Nevermore» valiti parimaks vanemas vanuserühmas. Selle valmis saamiseks läks kuu aega ööpäev läbi õmblemist ning nagu klassiõdedest modellid itsitasid, siis väidetavalt tuli kunstigümnaasiumi 11. klassi neiul selle aja jooksul ette ka tundides magamajäämisi.

Üldjuhul läksid noored disainerid ka ise modellina lavale, kaks neiut otsustasid aga teisiti.

«Mulle meeldib kõrvalt vaadata!» põhjendas kollektsiooni «Arengu Peet» autor Heli Aomets. Kaasdisainer Kati Kask, kes sai vanemas kategoorias kangelasekostüümidega kolmanda koha, lisas, et kõik kokku jätab organiseerituma mulje, kui ta saab ise kõrvalt jälgida ja modelle liikuma panna.

Pealegi meeldib Mainoris rõivadisaini õppivale ja juba viis aastat moevõistlustel osalenud tütarlapsele pärast oma rõivaste esitlust lavale kummardama tulla – see on ju osa moelooja töö lõbust! Lisaks näitab ta omaloomingut niigi kogu aeg – ise disainitud ja õmmeldud rõivaid kandes.

Eelmisel aastal sai Kask samuti kolmanda koha, siis tegi ta puhtalt meestekollektsiooni, «Tänapäeva printsid». Sarnane plaan oli meesteriiete tegemist eelistaval neiul ka sel korral, kuid naised superkangelaste osast välja jätta tundus lihtsalt ebaõiglane.

Noorema vanuserühma võitjateks said taas kord Veeriku kooli tüdrukud. Ainsana eelmise aasta võiduvõistkonnast järele jäänud Casandra Annela Samuel rääkis, et kuna teised lõpetasid kooli, tuli tal uued kaaslased otsida.

Uue dream team'i aitas moodustada möödunud korral samuti üles astunud Veeriku teine võistkond. Koos otsustati ühehäälselt viia ellu iga väikese tüdruku unelm ning õmmelda läikivad õhtukleidid. Värvid võeti Euroopa riikide lippudelt, mustrid pandi kokku oma maitse järgi.

Kohtunikud: jälgige moodi ja kvaliteeti!

Moekese kohtuniketoolidel istusid seekord modelliagentuuri Baltic Models tegevjuht Victoria Kass, Tartu Kõrgema Kunstikooli moefoto ja stilistika õppejõud Kaisa Eiche ning ASi Sangar müügijuht Märt Vagur. Lisaks šõu vaatamisele käisid nad ka kõiki esemeid katsumas ja lähedalt uurimas.

Kõik kolm nõustusid, et üldmulje jäi kollektsioonidest väga positiivne, kuid neil oli üht-teist noortele ka soovitada.

Victoria Kassi sõnul valmistas nii mõnigi kollektsioon pettumuse, kui näiteks muidu efektse pluusi serva kergitades vaatas sealt vastu hargnev äär. «See on väga oluline, et töö oleks korralikult tehtud!» rõhutas Kass.

Märt Vagur soovitas rohkem keskenduda detailidele ja aksessuaaridele ning kõik kollektsiooni juurde kuuluv põhjalikult läbi mõelda. Just tänu korralikule õmblustööle ja tugevatele detailidele anti Marit Külvile grand prix.

Kohtunike arvates jäi mitmel kollektsioonil puudu nii originaalsusest kui ka moe tundmisest. Kaisa Eiche rääkis, et paljud laval nähtud ideed tulid talle tuttavad ette juba sellest ajast, kui ta ise võistlusel osales.

Kass soovitas noortel enne tegema hakkamist põhjalikumalt uurida, mis moes on, ning kiitis vanema vanuserühma võitjat Silvia-Sigrid Sillaotsa, kelle kollektsioon «Nevermore» andis edasi Euroopas üha enam levivat ranget joont.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles