Vanad plakatid õpetavad ennast hoidma, mitte oigama

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli kliinikumi Puusepa 8 hoone fuajees ripuvad vana aja hõngulised eesti- ja venekeelsed terviseplakatid pealkirjaga «Parem hoida kui oiata».

Näituse kuraator Ken Kalling, projektijuht Terje Lõbu ja kujundaja Margot Sakson osutavad väljepanekuga kõigepealt teise maailmasõja lõpule ning sellele, et laiemalt levima hakanud antibiootikumid lõpetasid eurooplaste jaoks aastatuhandeid kestnud olukorra, kus peamised surma põhjustajad olid nakkushaigused.

Lisaks uutele ravimitele ehk farmakoloogilisele revolutsioonile aitas nakkushaigusi võita ka isiklik ja ühiskondlik hügieen.

Näiteks tuberkuloosi taandumisele aitas kindlasti palju kaasa korteri- ja kooliolude paranemine, hea toit, kehakultuuri populaarsus ja palju muud.

Niisiis mängis suurt rolli nakkushaiguste taandumises inimeste teadlikkuse kasv ning selle edendamiseks tehti ohtralt teavitustööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles