Tartu eakate nutiring pälvib rahvusvahelist tähelepanu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa telekanal ZDF käis tutvumas Tartus korraldatava eakate nutiringiga.
Saksa telekanal ZDF käis tutvumas Tartus korraldatava eakate nutiringiga. Foto: Sille Annuk

Jaanuarist Veeriku kooli õpilaste kaasabil käima lükatud eakate nutiringis Tähtvere päevakeskuses õpib innukalt 30 inimest. Sõna sellest ettevõtmisest on levinud ka Eestist väljapoole ning tänasest õppepäevast saabus saadet tegema suur Saksa telekanal ZDF.

Nutiringis paiknesid eakamad õpilased nii, et igaühe kõrval istus noor õpetaja, kes vajalikul hetkel juhendas, kuidas mingit ülesannet lahendada. Tänasesse päevaprogrammi kuulusid sellised teemad nagu slängiga sõbraks saamine, viktoriin, ajurünnak. Muu hulgas õpiti tundma ka rakendusi, millest võib elus abi olla. Samal ajal käivitas ZDFi võtterühm ka oma võimsa kaamera, assistent suunas oranži mikrofoni ning üles võetakse korraliku saatelõigu jagu videomaterjali.

Poolas Varssavis asub telekanali esindus, mille töötajad toodavad saatelõike Poolast ja Baltimaadest. «Mõistagi tehakse suurem osa tööst Poolas, sest see on meie tööpiirkonnas kõige suurem riik,» märkis saate produtsent Matthias Szczerbaniewicz. Kui stuudio leiab põnevaid teemasid Baltimaadest, sõidetakse ka siia. «Tuleb tunnistada, et Eestis käime kolmest Balti riigist isegi kõige sagedamini,» tõdes ta.

Sagedamini kui Lätis ja Leedus tähendab paraku küll seda, et päris iga kuu Eestit ei külastata. Viimati käidi filmimas Kallastel karakatitsafestivali. Põhjus, miks telekanal Eestisse sõidab, peab olema oluline ja kõnetama Saksa vaatajaid. Eetrisse pääseb materjal, mis on rahvusvaheliselt tähtis või siis täiesti ainuomane. Muu hulgas on siin käidud tutvumas suitsusauna kommete, looduse ja näiteks talisuplejatega.

Tartus tehti sel korral kaks saatelõiku. Üks neist oligi eakate nutiringist. «Moodsad tehnoloogiad on meid alati huvitanud,» põhjendas Szczerbaniewicz. Kohtuti ka hiljuti Eesti teatri aastaauhinna pälvinud Vanemuise baleriini Maria Engeliga. Intervjuud Saksamaalt pärit noore baleriiniga said Tartu Postimehe tellijad lugeda aprilli alguses.

Szczerbaniewicz avaldas arvamust, et suvel, mil Eestist saab Euroopa Liidu eesistujamaa, külastab telekanal meid ehk sagedaminigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles