Väike prints õnnitles Tartu lastekirjanduse auhinna laureaati

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reeli Reinaus (keskel) võttis Teatri Kodus vastu õnnitlusi.
Reeli Reinaus (keskel) võttis Teatri Kodus vastu õnnitlusi. Foto: Kristjan Teedema

Mänguasjamuuseumi Teatri Kodus selgus täna Tartu lastekirjanduse auhinna ehk Lapsepõlve auhinna laureaat. Žürii otsusel osutus selleks Reeli Reinaus, kelle raamat «Kuidas mu isa endale uue naise sai» ilmus möödunud aastal kirjastuse Tänapäev üllitusel.

Raamatus «Kuidas mu isa endale uue naise sai» on juttu 12-aastasest Kaisast, kes elab

Reeli Reinausi teos, mis on toonud talle juba kaks auhinda.
Reeli Reinausi teos, mis on toonud talle juba kaks auhinda. Foto: Repro

koos isa Steni ja retriiver Frediga. Kaisa ema on surnud. Ühel päeval teatab isa, et ta kavatseb uuesti abielluda, naist aga veel ei ole. Järgneb rida soovitusi ja naljakaid vahejuhtumeid õige naise otsimisel.

«Kuidas mu isa endale uue naise sai» on autorile juba ühe auhinna toonud. See on ka Eesti lastekirjanduse keskuse, ajakirja Täheke ja kirjastuse Tänapäev korraldatud lastejutuvõistluse «Minu esimene raamat» võidutöö.

Lapsepõlve auhinna võimalike saajate tutvustamine ja õnnitlemine täna Teatri Kodus järgnes kohe pärast etenduse «Väike prints» lõpuaplausi, nii et näitleja Adeele Sepp sai seda teha peaosalise kostüümis. Reeli Reinausi esimeste õnnitlejate hulgas olid ka žürii liikmed Marge Pärnits ja Contra ning abilinnapea Tiia Teppan, kes avaldas lootust, et nüüd parimaks tunnistatud raamatu saavad kingituseks kõik need Tartu koolilapsed, kes lähevad tänavu sügisel viiendasse klassi.

Reeli Reinausi loomingust

Reeli Reinaus (39) tuli lastekirjandusse 2008. aastal jutustusega «Saladuslik päevik». Sestpeale on temalt Tartu linnaraamatukogu avalikkussuhete juhi Linda Jahilo teatel igal aastal ilmunud üks-kaks laste- või noorteraamatut, nii et tänaseks on tema kontol koos paari täiskasvanutele kirjutatud teosega üle 20 raamatu.

Eesti lastekirjanduse keskuse veebisaidil on kirjas, et Reeli Reinaus tabab hästi eeldatava lugeja maitset ja vajadusi ning peab silmas ka tema vastuvõtuvõimet; tema käes õnnestuvad ühtviisi laste argielu kirjeldused, probleemromaanid noortele, kriminullid ja müstikaga pikitud põnevuslood.

Auhinna võitnud «Kuidas mu isa endale uue naise sai» on žürii hinnangul kaunikesti naljakas näkiliste välimääraja, kus aastate eest leseks jäänud isa püüab teismelise tütre abil uut elukaaslast leida. Lugu on kirjutatud  kenas ja korralikus emakeeles, rahulikult ja asjalikul toonil. Tegemist on optimistliku ja sooja looga, mis ütleb, et igaühe jaoks on kuskil keegi, tarvis on vaid uskuda, otsida ja see õige üles leida.

Žürii soovitab raamatut nii väikestele kui ka suurematele lugejatele, sest raamatut on kerge lugeda, peatükid on varustatud täpsete pealkirjadega, mis tekitavad huvi edasi lugeda ja annavad mõnusa eelhäälestuse. Raamatule on toredad illustratsioonid teinud Marja-Liisa Plats.

Tartu lastekirjanduse auhinna võimalikud saajad olid Reeli Reinausi kõrval Aino Pervik raamatuga «Hädaoru kuningas» (Tänapäev),  Kätlin Kaldmaa raamatuga «Halb tüdruk on jumala hea olla» (Varrak), Kadri Lepp raamatuga «Poiss, kes tahtis põgeneda» (Tänapäev) ja  Kairi Look raamatuga «Härra Klaasi pöörane muuseum» (Tallinna keskraamatukogu).

Tartu lastekirjandusauhinna sai esimest korda kahe aasta eest Kairi Look, teise pälvis aasta tagasi Andrus Kivirähk. Tänane auhinna üleandmine oli rihitud Tartu rahvusvahelise kirjandusfestivali Prima Vista ühe eelürituse, raamatu ja roosi päeva programmi.

Raamatu ja roosi päev

Raamatu ja roosi päeva raamatulaat toimub sel korral koostöös Supilinna päevadega täna kell 12–18 Supilinna kiigeplatsil Emajõe kaldal. Raamatuid ja roose pakuvad kirjastused Petrone Print ja Ilmamaa, laadatelgis on avatud ka Prima Vista teabepunkt.

Koostöös Tartu kaubamaja ja sealse Apolloga jagatakse pühapäeval kell 11.30–15 kaubamajas roose. See, kes roosi Apollo poe müüjale kingib, saab vastukingiks ühe sel päeval tasuta pakutavatest raamatutest. Sealsamas jagavad raamatusoovitusi kirjanikud Mika Keränen, Contra (kell 11.30–13) ja Heiki Vilep (kell 13–15).

Kell 17 jätkub raamatu ja roosi päev koostöös Supilinna päevadega Prima Vista kirjanduskonkursi «Esimene samm» laureaadi väljakuulutamise ja esinemisega Tähtvere 57 aias. Kell 18 annab sealsamas kontserdi Merca. Vaadata saab Mari-Ann Remmeli maalide näitust, korraldatud on raamatumüük. Pakutakse kohvi, teed ja kooki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles