Tartu raeplats kattus küünaldega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mõni minut enne kella kuut tõstsid tudengid sinise kaubabussi lastiruumist Raekoja platsi maakivisillutisele kastide viisi leinaküünlaid, mida oli kokku 22 000.


Esialgu loodeti küünalde läitmisega valmis jõuda kella kaheksaks, kuid selleks ajaks oli töö alles poole peal. Küünlad said paika pärast kella üheksat.

Aktsiooni korraldajaid ei soosinud ilm. Tuuleiilid kustutasid hulga juba süüdatud leegikesi ning inimesed hakkasid uuesti küünlaid põlema panema.

Küünlad asetati üksteisest 30 sentimeetri kaugusele. Platsi keskele jäi aga kolm meetrit vaba ruumi selliselt, et pimeduses paistaks küünlamerest välja suur rist.

Kella kuue paiku veeti aluseid küünaldega paika ning ligi sada inimest tegeles küünalde läitmisega. Abiks võeti gaasisüütajad, sest tikkudega võinuks küünalde põlemapanek võtta aega väga kaua.

Tudengitele asusid appi ka linna keskväljakule kogunenud inimesed, keda saabus kella kuue ajal üha juurde. Teiste seas aitasid mälestusküünlaid põlema panna ka haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas, linnapea Urmas Kruuse ning abilinnapea Margus Hanson.

Õhtul ilm jahenes ning ka abijõudusid jäi üha vähemaks. Korraldajad jätkasid visalt tööd.

Suure aktsiooniga meenutavad linlased 62 aastat tagasi aset leidnud vägivaldseid sündmusi. 1949. aasta märtsis küüditas Punaarmee Eestist Siberisse enam kui 20 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles