Korda tehtavad koolid soodustagu laste kehalist aktiivsust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Lees.
Mihkel Lees. Foto: Margus Ansu

Tartu linnal on eelarvestrateegia kohaselt plaan renoveerida järgmise 11 aasta jooksul kõikide Tartu põhikoolide hooned. Väärt eesmärk on kulukas, umbes 80 miljonit eurot (võrdluseks, linnaeelarve kogumaht 2017. aastal on u 160 miljonit eurot), ning selleks on plaanis kasutada ka laenuraha.

Koolimajade renoveerimisel tuleb mõista, et sedavõrd ulatuslik ja kallis ettevõtmine ei tohi hõlmata ainult sanitaarremonti, lihtsustatult lagede värvimist ja WC-pottide vahetust. Lastele sobivad ja uusi õpimeetodeid toetavad ruumid ning õpilaste kehalist aktiivsust soosivad suuremad ja väiksemad muutused peavad olema märksõnadeks. 

Tuleb tunnistada, et me oleme oma koolikeskkondade ning -ümbruste mõtestamises terves Eestis alles üsna lapsekingades. Lisaks on iga kool erinev ja omanäoline – ühesuguseid täiustusi ei võimalda koolimajade erinevad planeeringud, samuti koolide erinevad soovid ja vajadused. Seega on iga kooli füüsilise keskkonna kujundamine nagu rätsepaülikonna õmblemine: keerukam kahtlemata, kuid istub pärast ka paremini. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles