Eluohtlik jäälaviin lömastas sõiduauto

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilseks Athena keskuse katusele jäänud lumi ja jää peaks koristatama täna.
Eilseks Athena keskuse katusele jäänud lumi ja jää peaks koristatama täna. Foto: Margus Ansu

Tartu Athena keskuse katuselt varisenud jää- ja lumesahmakas lõi lömmi sõiduauto ning ehmatas autost möödunud jalakäijat. Keskuse haldaja kahetseb, kuid leiab, et on katust piisavalt usinalt puhastanud.


Kolmapäeval kella kolme paiku päeval oli muhkja Citroëni omanik, Tartu Ülikooli tudeng Kaspar Aug astunud just välja kohvikust Werner ning jäänud viivuks tuttavaga ukse kõrvale jutlema, kui kuulis katuselt mürinat-kolinat.

Kohe selle järel partsatas kohvikust kümmekond meetrit ülikooli peahoone poole pargitud Citroëni katuse ja tuuleklaasi piirile laviin.

«Üks jalakäija oli autole lähenemas, kui see juhtus,» kirjeldas Aug. «Oleks ebaaus spekuleerida, kas kõnniteel käijad oleks võinud viga saada, aga on tõsi, et jäätükid vedelesid pärast ka kõnniteel.»

Koristatud korduvalt

Kaspar Aug ootab esmalt ära Citroënile kaskokindlustuse teinud firma teabe, kui kalliks tõotab remont minna. Siis peaks kindlustusfirma ja Athena keskuse omanik OÜ Ateena Maja kokku leppima, kui suure osa remondikulust kumbki katab.

«Hoone omaniku esindaja oli väga mõistlik,» tõdes Aug, kinnitades, et seni pole tal Ateena Majale pretensioone. «Muidugi võinuks omanik ette näha, et kui päike hakkab katuseid soojendama, võib midagi sellist juhtuda. Ka jalakäijad võiksid ettevaatlikud olla. Näiteks mitte kuulata kõrvaklappidest muusikat.»

Ateena Maja juhatuse liige Peeter Kukk kahetses juhtunut, kuid leidis ühtlasi, et hooletuses firmat süüdistada oleks ebaõiglane.

Kuke kinnitusel lasi Ateena Maja jaanuaris 700-ruutmeetrise plekk-katuse täiesti puhtaks lükata ning hiljem on lund aetud veel paaril korral. Lisaks on Ateena Majal kokkulepe rentniku Helio VIIga, et rentnik koristab jooksvalt jääpurikaid.

«Kahtlemata võib alati teha rohkem, aga tuleb balansseerida mõistlikkuse ja otstarbekusega,» rääkis Kukk, lisades, et sel talvel on katuserookimine Küütri 1 kinnistul neelanud juba tuhandeid eurosid. «Enne seda õnnetust oli uus koristus juba tellitud, aga vahepeal jõudis juhtuda.»

Tsoon, kuhu lumi ja jää üleeile varises, oli eile hommikul piiratud ohutuslindiga. Ülikooli peahoone pool, katuse kolmnurksest ehisviilust vasakul aga linti polnud, kuigi lumi valendas ülalt vastu sealgi.

Peeter Kukk leidis, et too lumekogus pole ohtlik, pealegi tuleb koristusauto katust täielikult puhastama täna kell pool kümme.

Tartu linnavalitsuse menetlusteenistuse juhataja Margus Oks ütles, et jaanuaris seiras ja filmis teenistus tornidest kesklinna katuseid ning saatis sadadele majaomanikele, kes polnud katuseid puhastanud, hoiatuskirja. Oksa sõnul sai kirja ka Ateena Maja.

Kolmapäevasest õnnetusest kuulis Margus Oks Tartu Postimehelt. Samas kinnitas ta, et kui Ateena Maja omanik ja kahju kannatanu omavahel kokkuleppele ei saaks, ei tuleks sekkuda mitte menetlusteenistusel, vaid politseil, kui kannatanu seda soovib. Inimvigastuse korral oleks politsei kaasamine vältimatu.

Küsimuse peale, kas menetlusteenistus võib siiski kaaluda Ateena Maja trahvimist, arvestades, et jaanuaris on ettevõtet hoiatatud, ütles Oks pärast pikemat järelemõtlemist: «Üldiselt ma arvan, et mitte.»

Margus Oks avaldas ühtlasi, et kolmapäeva õhtul kell viis langes ohtlik laviin ka Raekoja plats 9 majalt, milles asub teiste seas menetlusteenistus ise. Keegi ega miski pihta ei saanud, omanik piiras kohe maja lintidega ning ööl vastu eilset aeti katus puhtaks.

Tõke pole imerohi

Linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna peainspektor Toivo Talving ütles, et uute ja ümberehitatavate hoonete katustele nõuab linn lumetõkkeid, mis õigesti paigaldatuna vähendavad oluliselt lume- ja jäälaviinide ohtu.

Samas tõdes Talving, et lumetõke pole imerohi, sest kui tõkketagune paksult ära jäätub, võib laviin paiskuda tänavale ka üle selle. Lumetõkked on ka Athena keskuse katusel.

Vältimaks vihmaveerennide jäätumist, on Peeter Kuke sõnul paigaldatud neisse küttekaablid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles