ERMi näitus pälvis Koosmeele preemia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri kultuuridele pühendatud püsinäitus ERMis.
Soome-ugri kultuuridele pühendatud püsinäitus ERMis. Foto: Margus Ansu

Avatud Eesti Fondi 21. Koosmeele preemia pälvis Eesti Rahva Muuseumi soome-ugri kultuuride püsinäituse «Uurali kaja» kuraatorite töörühm professor Art Leete juhtimisel.

1997. aastal loodud Koosmeele auhinnaga tänab Avatud Eesti Fond oma igakevadisel sünnipäeval neid inimesi ja organisatsioone, kes on aidanud kaasa avatud ühiskonna tugevnemisele. Tänavuse Koosmeele auhinna märksõnad on väikerahvad ja keeleline ning kultuuriline mitmekesisus.

«Näituse «Uurali kaja» missiooniks on kasvatada koosmeelt soome-ugri rahvaste vahel, aga ka põlisrahvaste mõistmist kogu maailmas. Harmooniline koostöö näituse toimkonnas ja kuraatorite pidev dialoog meie soome-ugri sõpradega võimaldas luua põneva ja inspireeriva väljapaneku,» lausus preemia pälvinud töörühma juht, Tartu Ülikooli etnoloogia professor Art Leete. Lisaks näituse kontseptsiooni autorile Art Leetele kuulusid kuraatorite sekka Svetlana Karm, Madis Arukask, Indrek Jääts, Piret Koosa ja Nikolai Kuznetsov.

«Ehkki näituse koostajad pole seda eraldi rõhutanud, võitlevad väikerahvad pidevalt oma eluõiguse eest. Näitus peaks kõnetama igaüht, kellele on olulised keeleline jakultuuriline mitmekesisus ning põlisrahvaste õigused,» kommenteeris valikut Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam.

Avatud Eesti Fondi nõukogu esimees Piret Ehin ütles, et talle imponeerib eestlaste võime iseendast kaugemale näha. «Vaid kolmel soome-ugri rahval – eestlastel, soomlastel, ungarlastel – on oma riik. Riigita rahvaste võimalused end maailmas nähtavaks ja kuuldavaks teha on piiratumad kui omariikluse saavutanutel,» lisas Ehin. «Sellise näituse loomine kõneleb koosmeelest: sellest, et Eesti näeb kaugemale omaenda nabast, märkab ja hoolib.»

Koosmeele preemia ei ole rahaline, tunnustusega kaasneb Marje Üksise graafiline leht «Avanemine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles