Vanemuine saadab «Casanova» Riiga balletifestivalile

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ballett «Casanova» esietendus Vanemuise väikeses majas 12. märtsil. Pildil proov.
Ballett «Casanova» esietendus Vanemuise väikeses majas 12. märtsil. Pildil proov. Foto: Margus Ansu

Rahvusvahelisel Baltimaade balletifestivalil, mida peetakse Läti pealinnas Riias, osaleb tänavu ka Vanemuine. Läti rahvusooperi uues saalis mängib teater äsja Vanemuises esietendunud balletilavastuse «Casanova», mille piletid on juba välja müüdud.


Tänavu peetakse Baltimaade balletifestivali juba 16. korda ning selle eestvedajaks ja kunstiliseks juhiks on Läti priimabaleriin ja koreograaf Lita Beiris. Festivali eesmärgiks on balleti populariseerimine, kinnitas Vanemuise teater oma pressiteates.

Selleks kutsutakse kohale nii klassikalist kui modernset balleti viljelevaid truppe kõikjalt maailmast. Festival taotleb uute ideede vahetust erinevate truppide, koreograafide ja tantsukoolide vahel.

«Kuna festivalil esinevad väga tugevad balletitrupid ja artistid üle maailma, siis on meie osalus väga vastutusrikas, kuna me ei esinda mitte ainult Vanemuise teatrit vaid kogu Eesti balletti,» tõdes Vanemuise balletijuht Mare Tommingas.

Vanemuise balletitrupp osales Riia festivalil esimest korda 2004. aastal Mai Murdmaa balletiga «Armastuse tango». Järgnesid pea igaaastased esinemised põhiliselt festivali galakontsertidel. Solistidena on osalenud Hayley Blackburn, Takuya Sumitomo, Nashua Mironova, Saori Nagata, Ilja Mironov jt.

Belgia koreograafi David Sonnenblucki loodud «Casanova» on nii stiili kui muusika poolest ajatu ballett – see on ühtlasi nii barokne kui kaasaegne. Lavastaja ise nimetas Vanemuise balletitrupi esitust parimaks kõigist Euroopas varem etendunud «Casanova» lavastustest.

Lavastuses tantsivad Colin Thomas Maggs, Takuya Sumitomo, Ilja Mironov, Nashua Mironova, Mai Kageyama, Hayley Blackburn ning kogu Vanemuise balletitrupp.

Balletifestival toimub Riias 12. – 19. aprillini. «Casanova» etendus antakse 12. aprillil kell 20. Tartlased saavad lavastust näha 25. märtsil ning 13. ja 21. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles