Mais tuleb Tartus kriisiohjamisõppus

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine päästeameti korraldatav suurõppus markib keemiaõnnetust Tähtveres.
Kevadine päästeameti korraldatav suurõppus markib keemiaõnnetust Tähtveres. Foto: Kristjan Teedema

Siseministeerium korraldab mai keskel Tartus rahvusvahelise kriisiohjamisõppuse, mille stsenaariumi järgi juhtub linnas suur õnnetus kemikaalidega ning Tähtverest tuleb seetõttu evakueerida 500 inimest.

 
Juba sel nädalal peaks Tähtvere elanike postkastidesse jõudma ligi 500 teadet, mis kutsuvad inimesi suurõppusest osa võtma. Otsitakse vabatahtlikke, kes on nõus laskma politseil ja päästjatel ennast õppuse ajal evakueerida.

Evakueerimismängu on oodatud Tuglase, Kreutzwaldi, Hiie ja Vaksali tänaval elavad inimesed. Evakueeritakse vaid enne registreerunud inimesed ning teisi elanikke püütakse häirida võimalikult vähe.

Õppuse stsenaariumi järgi toimub 16.-17. mail Eestis mitu tuumaenergiateemalist kõrgetasemelist üritust, millest suurimad on Tallinnas ja Tartus. Et vältida nendega kaasneda võivaid ohte, otsustatakse kutsuda välismeeskonnad appi turvalisust tagama.

Osalemine vabatahtlik

Sündmused algavad Tartus, kus juhtub mitu keemiaõnnetust – üks kõrge riskiastmega keemiatööstuses ja teine ohtlike ainete veol, mängu tuleb ka radioaktiivne element. Juhtum nõuab laiaulatuslikku evakuatsiooni ning saaste kõrvaldamist tihedasti asustatud piirkonnas.

Evakueerimine tähendab politseinike korraldusel oma elupaigast lahkumist ning juhiste täitmist. Inimestele tähendab see kolme-neljatunnist kodust eemal viibimist. Soovijad saavad aega veeta kogunemiskohas, kus neile on tagatud ka söök, kuid jälgida tuleb, et kodust väljudes oleks riietus ilmale vastav.

«Reageerijatele on oluline harjutada koostööd suure hulga inimeste evakueerimisel turvalisse kohta,» lausus õppuse EU Cremex projektijuht Lauri Lugna.

Järgmise päeva õppusel Tallinna lennujaamas mängitakse läbi pantvangikriis.

Korraldajate sõnul on korraldatav taasiseseisvumisaja kõige mastaapsem elanikekaitse õppus, millest võtavad osa ka rahvusvahelised meeskonnad ning eksperdid Soomest, Leedust, Rootsist, Hollandist ja Suurbritanniast.

«Õppuse mastaapsust näitab selles osalevate reageerijate hulk, mis küünib pea tuhandeni. Lisaks on õppusele kaasatud üle 700 inimese, keda palutakse mängima evakuatsiooni ning kannatanuid,» ütles Lugna. Lisanduvad korraldajad, kes peavad mängu ohjes hoidma ja tagama õppusel turvalisuse.

Võimekuse kontroll

Riigisiseselt on õppuse peamine eesmärk kontrollida kiirgus- ja keemiaõnnetuste ning pantvangikriisiga seotud taktikalisi ja strateegilisi tegevuskavasid. Rahvusvaheline eesmärk on kontrollida Eesti võimekust vastu võtta abi Euroopa Liidu liikmesriikidelt ning seda kriisipiirkonnas koordineerida.

«Tavaliselt on Eesti meeskonnad need, kes osalevad operatsioonidel välisriikide kriisipiirkondades, seekord oleme meie vastuvõtjat harjutavas rollis ning peame suutma koordineerida viie külalismeeskonna tööd,» selgitas Lugna.

Suurõppus kestab nädala, Tartus on tänavapildis seda näha kõige enam 17. mail. Sel päeval algab õppus varahommikul ja lõppeb pisut pärast tööpäeva lõppu.

Õppust korraldavad siseministeerium, päästeamet, kaitsepolitseiamet ning politsei- ja piirivalveamet. Tartus on kaasatud ka TÜ Kliinikum, Eesti Raudtee, keskkonnaasutused, kaitseliit jt.

Suurõppus Cremex

• 16. mail suur ohutuspäev Tartus Küüni tänaval.

• 16. mail staabiõppus Tartus.

• 17. mail väliõppus Tartus.

• 18. mail staabiõppus Tallinnas.

• 19. mail väliõppus Tallinnas.

• 20. mail esialgne hindamiskonverents siseministeeriumis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles