Maa tundi tähistav Tartu kustutab Kaarsilla tuled

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarsilla vari Emajõe jääl.
Kaarsilla vari Emajõe jääl. Foto: Margus Ansu

Laupäeva õhtul kustuvad Tartu kesklinnas Emajõge kohal seisva kaarsilla tuled, et võtta osa ülemaailmsest Maa tunnist.


Linnavalitsuse teatel leiab sillapimendamine aset 26. märtsil kell 20.30 - 21.30. Samuti kutsub Tartu keskkonnateenistus linlasi üles ühinema Maa tunniga ning eemaldama 26. märtsi õhtul pistikutest ebatarvilikud elektriseadmed.

Näiteks võib pistikusse unustatud vanemat tüüpi telefonilaadija tarbida 95 protsenti telefoni laadimiseks vajaminevast energiast. Tunniks võiks kustutada ka kõik tuled ning mõtiskleda, kuidas saaks igaüks meist säästa rohkem energiat, edastas keskkonnateenistus.

Üleilmsest Maa tunnist ehk «60 minutist meie planeedi heaks» võtab sel aastal osa üle 4600 linna. Lisaks neile kustutavad  keskkonna kaitseks tuled nii eraisikud, ühendused kui ka ettevõtted.

Aktsiooni eesmärgiks ei ole ühekordne tuledekustutamine, vaid süsiniku emissiooni vähendamine pikaajalisemalt. Ühetunnine kampaania korras elektri väljalülitamine ei taga tegelikku keskkonnasäästu, sest elektrijaamad peavad edasi töötama, et rahuldada tunni möödudes taas tarbijate vajadusi.

Maa tunni algataja on Sydney linn, kus 2008. aastal kustutasid inimesed majades tuled ning pidasid sõpradega pargis küünlavalgel piknikku.

Keskkonnakaitse vajaduse mõistmise sümboolse märgina on laupäeval, 26. märtsil kohaliku aja järgi kell 20.30-21.30 pimeduses ka Eiffeli torn, India värav Mumbais, Brandenburgi väravad Berliinis, Kronborgi loss Taanis, Peruu presidendipalee, Bosphoruse sild Istanbulis, Sydney ooperimaja ja sajad teised kultuuri- ja ajaloolise tähtsusega maamärgid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles