Inimese puu külge sidumine tõi meestele kriminaalkaristuse

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: jupiterimages.com

Tartu maakohus tunnistas täna 43-aastase Elmo ja 43-aastase Erki kokkuleppemenetluses süüdi teiselt inimeselt seadusliku aluseta vabaduse võtmises ja tema kehalises väärkohtlemises. Kolmanda süüdistatava suhtes kriminaalmenetlus lõpetati varem, kuna süüdistatav suri.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi käskisid süüdistatavad kannatanul istuda Tartus sõiduautosse, luues sellega temale liikumistakistuse ja eksiarvamuse, et temaga soovitakse vestelda. Seejärel sõideti Põlvamaale metsa, kus ta seoti puu külge. Mõne aja pärast kannatanu seoti lahti, toimetati Põlvasse ja lubati tal lahkuda, nagu kirjeldas juhtunud ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja. Nii Elmo kui Erki panid süüdistuse kohaselt toime ka teiste isikute kehalise väärkohtlemise.

Kohtueelset menetlust juhtinud abiprokuröri Ene Uljanova sõnul olid mehed tuttavad ning nende vahel toimunu on kahetsusväärne. «Üldiselt leiavad sellised juhtumid aset omavaheliste suhete pinnalt ning ka sel korral oli tegu omavahelise arveteklaarimisega,» ütles Uljanova.

Kagu jaoskonna politseileitnant Andres Kirsing selgitas senisele praktikale tuginedes, et omavaheliste tülide lahendamisel on kelleltki ebaseaduslikult vabaduse võtmine üpris ekstreemne näide. Niisuguste kuritegude motiiviks ongi enamasti tuttavate omavahelised arusaamatused, arveteklaarimine või varalise kasu saamine. Nii oli ka mullu oktoobris, mil tuttavatevaheline rahajagamine ja üksteise süüdistamine lõppes ühe tülis osaleja jõuga autosse toppimise ning füüsilise vägivallaga, rääkis ta pressiesindaja vahendusel.

«Õnneks reageeris vabaks lastud kannatanu kiiresti ning edastas info juhtunust operatiivselt korrakaitsjatele, mistõttu õnnestus politseil oma tuttavalt vabaduse võtnud isikud kiirelt kinni pidada ning tagada kannatanu edasine turvalisus,» selgitas politseileitnant Kirsing.

Kohus mõistis mõlemale mehele karistuseks kolme kuu pikkuse tingimisi vangistuse. Katseaja pikkus on Elmol kuus kuud ja Erkil aasta. Elmo on varem kriminaalkorras karistamata, Erkil on varasemast üks kriminaalkaristus.

Kohtulik arutamine toimus kokkuleppemenetluses ning otsust saab vaidlustada Tartu ringkonnakohtus 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles