Üle ukse tõstetud kastis peitus ootamatu aare

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu mänguasjamuuseumi varahoidja Liis Reha kabinetis on haruldane kastitäis, mille väärtus võinuks jääda avastamata, kui ta poleks viimasel hetkel saanud selle kasti läinud neljapäeval muuseumisse toonud annetajal sabast kinni. Nende vormidega on valmistatud ilmselt paljude eestiaegsete laste lemmiknukud.
Tartu mänguasjamuuseumi varahoidja Liis Reha kabinetis on haruldane kastitäis, mille väärtus võinuks jääda avastamata, kui ta poleks viimasel hetkel saanud selle kasti läinud neljapäeval muuseumisse toonud annetajal sabast kinni. Nende vormidega on valmistatud ilmselt paljude eestiaegsete laste lemmiknukud. Foto: Margus Ansu

Eesti esimese mänguasjatöösturi Oskar Luige loodud leludest on säilinud küll puidust mänguasju, lauamänge, kabe, male ja mängukaarte, ent ei ühtegi nukku. Tartu mänguasjamuuseumil on nüüd lootust saada aimu, milliseid nukke sajandi eest Emajõelinnas valmistati.

Kui keegi peaks üle mänguasjamuuseumi ukseläve tõstma kastitäie Polümeeri tehase vahtkummist mänguasju, poleks muuseumitöötajad selle üle kardetavasti väga õnnelikud. Ent läinud neljapäeval tõi kiirustav meesterahvas muuseumisse kasti, mille sisu osutus tõeliseks rariteediks.

Lokikestega nukutüdruku vorm. /Foto MARGUS ANSU 
Lokikestega nukutüdruku vorm. /Foto MARGUS ANSU Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles