Lõuna-Eesti sattus taas libapolitseinike huviorbiiti

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Paari aasta eest puutusid mitmed Lõuna-Eesti elanikud kokku libapolitseinikega, kes nõudsid raha lähedasega juhtunud pahanduse silumiseks. Kui vahepeal tuli sarnaseid teateid rohkem Põhja-Eestist, siis nüüd kelmid liikvel ka näiteks Tartumaal.


Eile laekus politseisse mitu teadet, mis rääkisid libapolitseinike tegevusdest Tartus ja Kallastel. Teadaolevalt ei langenud keegi õnneks pettuse ohvriks, kinnitas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel.

Petuskeem on sama, mis aastate eest: vene keelt kõnelev helistaja teavitab, et inimese lähedasega on juhtunud õnnetus. Ta on sattunud kas pahandustesse või põhjustanud õnnetuse, mille läbi on kannatada saanud keegi kolmas isik.

Erinevatel ettekäänetel, valdavalt pahanduste või ebameeldivuste vältimiseks, küsivad kelmid tasuks suuri rahasummasid, ent lepivad selle puudumisel ka väiksema hulga rahatähtedega.

Ettevaatlik ei tuleks olla ainuüksi libapolitseinike osas, sest kelmid on petuskeeme laiendanud ning teadaolevalt on nad mitmetel juhtudel esinenud ka arstide või haigla töötajatena, väites, et õnnetusse sattunud lähedase raviks või operatsiooniks on tarvis väga palju raha.

Politsei palub hoiatada eriti heatahtlikke vanemas eas sugulasi. Varasemad kogemused näitavad, et valdav osa kannatanutest on seni olnud just vene keelt kõnelevad ja vanemas eas inimesed, lisas Peitel.

Mitte mingil juhul ei tohiks sellise sisuga telefonikõne peale kelmidele raha maksta, vaid helistada kohe politsei lühinumbril 110. Samuti tasuks võtta ühendust oma lähedasega, kellega on väidetav õnnetus juhtunud.

Sama petuskeemi järgi tegutsesid kelmid Eestis kõige aktiivsemalt 2008. aastal. Teateid petturitest on tulnud ka hiljem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles