Treffnerisse pürgijad täitsid tänava

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul, pool tundi enne sisseastumiskatsete algust rahvastasid Rüütli tänavat peamiselt Treffneri gümnaasiumisse pürgijad.  Kandidaatide täpset hulka kool ei avalda.
Eile hommikul, pool tundi enne sisseastumiskatsete algust rahvastasid Rüütli tänavat peamiselt Treffneri gümnaasiumisse pürgijad. Kandidaatide täpset hulka kool ei avalda. Foto: Kristjan Teedema

Eile hommikul ummistasid Rüütli tänavat ja tõid linna elevust sajad Hugo Treffneri gümnaasiumi sisseastumiskatsetele tulnud. Kandidaatide täpset hulka kool ei avaldanud, soovides säästa testitegijate närve.


«Rohkem kui mullu,» oli vähene, mida Treffneri gümnaasiumi õppealajuhataja Aime Punga soostus konkursisõela tiheduse kohta vihjama. «Ma ei taha homme (täna – toim) tulevates õpilastes paanikat tekitada.»

Punga arvates oleks katseile registreerunute arvu nimetamine ka vähem või rohkem eksitav, sest kümmekond protsenti end kirja pannuist jääb igal kevadel tulemata.

Tavapäraselt domineerivad tüdrukud. Punga sõnul pole täpset loendust sugude järgi tehtud, kuid poiste osa jääb kolmandiku kanti.

Ärevus algab netijututoas

Pisut enam kui pooleteise tunniga loodusklassi sisseastumistesti lõpetanud Merje Aavik Kambja põhikoolist oli aga netifoorumeist lugenud, et igale vabale kohale on seitse kandidaati. Viide kümnendasse klassi kavatseb Treffneri kool vastu võtta kuni 180 õpilast.

«Oleks võinud rohkem ette õppida, harjutada ülesannete lahendamist,» tunnistas Aavik tagantjärele. «Ülesanded tundusid küll suhteliselt lihtsad, aga mõte jäi kinni. Kui ma kooli ees seda õpilaste hulka nägin, tuli tõesti tunne, et mingit võimalust sisse saada pole.»

Ometi ei saa Aavik end Treffneri gümnaasiumi loodusharu põhiaineis, bioloogias ja keemias, viletsaks pidada, lootes peagi antaval põhikooli lõputunnistusel näha mõlema taga viit. Aaviku unistus on jätkata kolme aasta pärast loodusteaduste õppimist Tartu Ülikoolis.

Mõtte kinnijooksmist närvitsemise süül tunnistas ka Sillaotsa kooli üheksanda klassi poiss Rasmus Annok, kellel kulus humanitaarharu testi tegemiseks Aavikust kümmekond minutit enam aega.

Küsimused Eesti keskkonna seisundist, Tartu rahu sõlmimisest ja Teise maailmasõja otsustavatest sündmustest Annokile peavalu ei teinud, küll jäi ta enda arvates üsna jänni matemaatika üldtestiga. Põhikooli lõpuhindeks loodab ta matemaatikateadmiste eest nelja teenida.

Järelnoppimine vestlusel

Treffneri gümnaasium paneb kokku kaks humanitaarklassi, kaks reaalklassi ja ühe loodusklassi. Puhtalt testitulemuste põhjal võtab kool nii humanitaar- kui reaalharru vastu kuni 60 õpilast, loodusklassi 27 õpilast.
Ülejäänud kohtade täitmiseks kutsub kool katseil käinud õpilasi vestlusele.

Treffneri gümnaasiumi õppealajuhataja Aime Punga sõnul satuvad kutsutute hulka need, kel test tervikuna jäi kesiseks, kuid mõni osa sellest õnnestus imehästi.

Igal aastal on Treffoonia liikmeks arvatud ka paarkümmend üleriigilistele aineolümpiaadidele pääsenut, kes ei pea käima ei testidel ega vestlusel.

Arvamus

Rasmus Annok
Humanitaar­­klassi kandideerija:

Kordasin testi tegemiseks kaks viimast õhtut. Alguses oli kohutav närv sees. Treffner on ju hästi tugev kool. Räägiti, et testid on väga kirved, ja põhimõtteliselt oligi nii – piisavalt rasked.
Tundub, et ajaloo ja ühiskonnaõpetuse osa läks mul üsna hästi, samuti eesti keel. Aga matemaatika üldtest vist ei õnnestunud. Aju jooksis kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles