Tartus liigub idee viia tänavavalgustus üle LED-lampidele

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paar nädalat tagasi paigaldas linn kaks esimest LED-valgustit Küüni 3/5 sisehoovi. Linna valgustusspetsialisti Sven Ilvese sõnul peaks aasta jooksul näha olema, kuidas uued lambid vastu peavad.
Paar nädalat tagasi paigaldas linn kaks esimest LED-valgustit Küüni 3/5 sisehoovi. Linna valgustusspetsialisti Sven Ilvese sõnul peaks aasta jooksul näha olema, kuidas uued lambid vastu peavad. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Tartu on pakkunud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile välja idee, mille järgi võiks riigi saastekvootide müügist tuleva rahaga viia kogu ülikoolilinna tänavavalgustuse üle moodsatele ning energiasäästlikele LED-lampidele.   

Tartus on praegu paigaldatud 11 463 tänavavalgustit, milles kasutatakse 70–250-vatiseid kõrgrõhunaatrium-valgusallikaid. Sellised pirnid peavad vastu 20 000 – 25 000 tundi ning näiteks eelmisel aastal kulus linnal valgustusele 539 000 eurot (8,4 miljonit krooni).

Seevastu LED-lampide tööeaks pakutakse 60 000 tundi, mis tähendab, et pirne tuleb vahetada 2-3 korda harvemini. Samuti kulutavad LED-lambid 30 protsenti vähem elektrienergiat. 

Tartu abilinnapea Margus Hansoni sõnul on LED-lampidele ülemineku mõte siiski veel üsna algstaadiumis ning vajab alles uurimist. Seetõttu ei julgenud ta ka pakkuda, kas idee kunagi teoks saab.

«Tänasel päeval saab öelda vaid seda, et LED-lambid on küllaltki kallid ja me ei tea ka seda, kui kaua nad vastu peavad. Seega on investeeringurisk küllaltki suur. Aga kui me saaksime nende soetamiseks mingi toetusraha, siis mõistagi soetaksime need,» rääkis Hanson ning lisas, et üks võimalus projekti elluviimiseks oleks kasutada riigi saastekvootide müügist saadavat raha.

Idee teatrist

Abilinnapea sõnul pakkus LED-valgustitele ülemineku mõtte välja tegelikult Vanemuise juht Paavo Nõgene.

«Vanemuise teater on saanud oma hoonetele saastekvootide müügist järgmiseks aastaks investeeringuid ja nii tekkis mõte, et mida veel saaks Tartus selle kvoodiraha eest teha,» lausus Nõgene. «Kui idee tuleb, siis tasub seda jagada, mitte enda teada hoida.»

Teatrijuhi sõnul areneb LED-tehnoloogia meeletu kiirusega ning on jõudnud juba ka teatrilavale. Näiteks Vanemuise väikeses majas asendati 60 taustavalguse prožektorit viie LED-prožektoriga.

«Nad teevad ära täpselt sama töö. Pealegi on nad multifunktsionaalsed, sest erinevate värvitoonide saamiseks pole vaja kasutada enam filtreid,» kirjeldas Nõgene, kelle arvates tungivad LED-lambid järgmise viie aasta jooksul jõuliselt ka tänavavalgustusse. 

Kallis investeering

Linna raha eest sellist investeeringut teha on Nõgene hinnangul pööraselt kallis.

«Aga kui riigil peaks kvoodiraha üle jääma ja ei leita huvitavaid projekte, mida ostjatele välja pakkuda, siis tasuks seda mõtet küll kaaluda. Euroopasse tekiks üks linn, mille tänavavalgustus on puhtalt LED-põhine ja see linn võiks olla Tartu,» pakkus Nõgene.

Linna tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves ütles, et kogu linna üleviimine LED-valgustitele on siiski väga kallis ning esialgu võiks mõelda vaid vanemate valgustite väljavahetamisele.

«Korralik LED maksab 1000 eurot tükk ja kui me peaksime selle ise kinni maksma, siis see ei tasuks isegi 30 aasta jooksul ära. Aga kui saaksime selle raha mujalt, siis tasuks kindlasti mõelda,» lausus Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles