Festival täidab nädala filmidega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francesko on Eesti ainus naiskorstnapühkija.
Francesko on Eesti ainus naiskorstnapühkija. Foto: Kaader filmist

Teisipäevast laupäevani linastuvad Athena keskuses hommikust õhtuni filmid, mis avardavad vaatajate silmaringi. Vaadata saab elu lähedal ja kaugel.


Maailmafilmi kavas on ligi poolsada filmi. Neile lisandub Mark Soosaare vanade linatööde kimp, mis avaneb vaatajate ees teisipäeva hommikul ja sulgub tööpäeva lõpus enne festivali põhikava esimese filmi algust.
Soosaare retrospektiivi on koostanud Maailmafilmi programmijuht, Tartu Ülikooli etnoloogiaosakonna õppejõud Liivo Niglas. «Meie üks eesmärke on pakkuda festivali külalistele ja publikule võimalust retrospektiivi filmide autoriga põhjalikumalt tutvuda,» ütles Niglas.

Soosaar ei ole ainuke filmilooja tänavusel, kaheksandat korda toimuval Maailmafilmi festivalil. Oma filme tuleb esitlema peaaegu 20 välismaist autorit.

Põhiprogrammis esindavad Eestit tänavu vaid Erik Norkroosi «Püha tuli», mis on jäädvustanud ansambli Svjata Vatra reisi Ukrainas, ning Kullar Viimse «Hing», milles avab oma elu Eesti ainuke naiskorstnapühkija Francesko Leego.

Festivali ühe koordineerija Jaanika Jaanitsa andmeil oli mulluse festivali seanssidel umbes 5000 vaatajat ja filme oli 40 ringis.

Nii nagu eelmistel kordadel, on võimalus nüüdki seanssidel valida tavaline või horisontaalne vaatamise viis. Lösukinona toimib Athena pööningusaal.

Maailmafilm
• Maailmafilmi festival algab täna kl 12 ERMi näitusemajas seminariga «Heli kontuurid».
• Athena keskuses saab hom­me kl 10–17 vaadata Mark Soosaare filmide retrospektiivi ning kell 18 Kanada režissööri Matthew Lanciti «Matusehooaega».
• Ametlik avamine on Athena keskuses homme kl 20.
Allikas: Maailmafilm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles