Kuhu me seda Tartu parkimismaja õigupoolest ehitame?

Ene Puusemp
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuni 1938. aasta alguseni toimetas 
Vabaduse puiestee 
linnapoolsel küljel lahtine lihaturg. 
Taamal 
paistab 
lihakarn, mille asemele 
hiljem ehitati pangahoone, kus praegu asub haridusministeerium.
Kuni 1938. aasta alguseni toimetas Vabaduse puiestee linnapoolsel küljel lahtine lihaturg. Taamal paistab lihakarn, mille asemele hiljem ehitati pangahoone, kus praegu asub haridusministeerium. Foto: filmiarhiiv

Vanalinna serva Vabaduse puiestee äärde vaidluste saatel plaanitava parkimismaja kohal käis kunagi aastakümneid vilgas kauplemine. Sealsamas kõrval on asunud Tartu uhkeim kino ja varieteeteater, lähedusse plaanitud Kalevipoja kuju

Tuhandeaastase Tartu südalinnas kannab iga ruutmeeter kaugete aegade jälgi. Need on nii sügaval, et me ei näe neid ega eriti mõtlegi neile. Aga ikkagi võiks ja peaks.

Lugupeetud ajalooprofessorid on otsekoheselt välja öelnud, et Tartu asub inimluudel, tuhal ja varemetel. Sajandite kestel on Tartu korduvalt hävinud, kuid jälle tuhast ja varemetest üles tõusnud. Neid ikka ja jälle avastades on tunnistatud: milline pealehakkamine on olnud neil, kes 13. sajandil asusid Toomemäe ja Emajõe vahelisele soisele alale linna rajama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles