Peeter Tulviste ärasaatmine tuleb erakordselt rahvarohke

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli peahoones kella all põleb Peeter Tulviste mälestuseks küünal.
Ülikooli peahoones kella all põleb Peeter Tulviste mälestuseks küünal. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli peahoonesse siseneja pilgule avaneb aulatrepi kõrval kella alla paigutatud postament, mis on kaetud musta riidega. Sellel põleb küünal, ümber seotud leinalint, kõrval on leinaraamis foto, mille alaosas kiri: rector emeritus Peeter Tulviste (28.10.1945–11.03.2017).

Peahoone teisel korrusel rektoraadis on laual avatud järelehüüderaamat, kuhu saab veel tänagi kell 9–17 kirjutada. Seal on juba rektor Volli Kalmu, õigusteadlase Peep Pruksi ning keeleteadlase Tõnu Seilenthali käega kirja pandud read.

Aulas ja tänavail

Akadeemik Peeter Tulviste ärasaatmistalitus algab laupäeval kell 12 aulas. Rektoraadi teatel võivad ärasaatjad kogunema hakata juba pool tundi varem, sest just siis avatakse aula uksed.

Laupäeval leiab järelehüüderaamat koha kella all, et Peeter Tulvistele mõeldes saaksid teha sissekandeid kõik leinatalitusele saabujad.

Peeter Tulviste tegevus oli äärmiselt laiahaardeline. Seepärast ootab rektoraat väga palju ärasaatjaid. Samuti ilmselt palju neid, kes soovivad sõna võtta, mistõttu on tseremoonia aulas kavandatud lõppema umbes kell 13.30.

Matuserongkäigu liikumine

Matuserongkäik hakkab politseieskordi saatel liikuma veerand tundi hiljem, et viia akadeemiku surnukeha Raadi kalmistu sellele osale, mida nimetatakse Vana-Jaani surnuaiaks. Seal ootavad teda ees paljud õpetlased ja õppejõud, kes on sinna maetud alates aastast 1773.

Leinatalitus toob Tartu kesklinnas kaasa muudatusi liikluskorralduses. Linnavalitsuse liikluskorraldusteenistuse juhataja Martin Nelise sõnul alustab matuserongkäik sõitmist ülikooli peahoone eest laupäeval umbes kell 13.45.

«Ülikooli tänav muudetakse selleks ajaks teistpidi liigeldavaks ehk teisisõnu – ajutise liikluskorralduse muudatusega lubatakse matuserongkäigul sõita ülikooli peahoone eest Riia tänava poole,» ütles Nelis.

Rongkäik liigub Riia tänava poole ja teeb seal vasakpöörde, et sõita edasi Narva maanteele, seejärel Puiestee tänavale ning lõpuks Liiva tänavat mööda Raadi kalmistu peavärava ette.

Et ülikooli peahoone ette ärasaatjate bussid ja autod paremini ära mahuksid, on laupäeval parkimine piiratud Ülikooli tänaval lõigus, mis algab Lossi ja lõpeb Munga tänavaga. 

«Tahame tagada nende autode ja busside juurdepääsu ülikoolile Laia tänava poolt,» selgitas Nelis. «Laia tänava poolt on laupäeval ajutiselt lubatud ülikooli peahoone juurde sõita ja peatuda peahoone juures.»

Parkimiskeelu märgid

Peahoone ette pannakse parkimiskeelu märgid koos ajalise kehtivuse lisatahvlitega välja juba täna pärastlõunal ja need kehtivad laupäeval kell 10–14.30. Kui matuserongkäik on lahkunud, taastatakse endine liikluskorraldus.

Muldasängitamisele Raadi kalmistul järgneb mälestusõhtu Ülikooli kohvikus. Sissekandeid järelehüüderaamatusse saab teha sealgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles