Uus kaitse-eeskiri toob Emajõele aastaringse püügikeeluala

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kalapüügieeskirja järgi on kalapüük Emajõe alguskohas Võtsjärve jõesuus keelatud aastaringselt.
Uue kalapüügieeskirja järgi on kalapüük Emajõe alguskohas Võtsjärve jõesuus keelatud aastaringselt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnainspektsioon juhib kalastajate tähelepanu kaitse-eeskirja muudatustele Alam-Pedja kaitsealal, mis toob sellest aastast Emajõel kalastamisel kaasa mitmeid märkimisväärseid piiranguid.

Ühe püügikitsendusena on keelatud 15. märtsist 10. maini kasutada Emajõel kalapüügil konksu, millel on rohkem kui üks haru, märkis keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul. Eriti tuleks aga muudatustest tähele panna seda, et kalapüügieeskirjaga on kehtestatud aastaringne keeluala Emajõe lähtest (muulide Võrtsjärve poolseid otsi ühendav sirge) kuni Jõesuu maanteesillani (uus maanteesild) Rannu vallas.

Veel tuletab inspektsioon meelde, et 1. aprillist kuni 30. juunini on Emajõe vanajõgedes ja sootides (alates Pedja jõe suudmest kuni Kärevere maanteesillani) ning 1.maist 15. juunini Emajões suudmest kuni Koosa jõe alguseni kalapüük keelatud.

Emajõgi läbib Alam-Pedja looduskaitseala, kus kaitse-eeskirjaga on kehtestatud piiranguid nii kalapüügile kui ka teistele tegevustele nagu mootorsõidukitega sõitmine ja parkimine, lõkke tegemine, inimeste viibimine jm. Näiteks on kaitseala loodusreservaatides kalapüük ja inimeste viibimine aastaringselt keelatud.

Alam-Pedja looduskaitseala Põltsamaa raba sihtkaitsevööndis olevates sootides ei tohi kala püüda 1. veebruarist 30. juunini ja Emajõe luha sihtkaitsevööndis asuvates sootides 15. aprillist 30. juunini. Samuti on keelatud inimeste viibimine eelpool mainitud sihtkaitsevööndites.

Täpsemate piirangutega tutvumiseks võib pöörduda Keskkonnaameti poole või tutvuda veebikeskkonnas (www.riigiteataja.ee) kättesaadavate õigusaktidega (kalapüügieeskiri, kalapüügiseadus, ajutised püügikitsendused, harrastuspüügiõiguse tasu ja püügivahendite piirarv harrastuskalapüügil 2017. aastal, looduskaitseseadus, Alam-Pedja looduskaitseala kaitse-eeskiri).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles