Kalastajad on sel talvel Peipsil piiri rikkunud 21 korda

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamehed Peipsi järvel.
Kalamehed Peipsi järvel. Foto: Sille Annuk

Jääl kalastamise aeg Peipsi vesikonnas pole tänavu heitliku talve tõttu olnud just eriti pikk. Lühikese ajaga on seal aga juhtunud nii mõndagi, millest anname politsei- ja piirivalveameti abiga ülevaate.

Lõuna prefektuuri alal on sel aastal Peipsi järvistul aset leidnud 14 ebaseaduslikku ajutise kontrolljoone ületust. Ida prefektuuri aladel on piirialasse sattumise või selle ületamise juhtumeid olnud seitse. Kaldast liiga kaugele on mindud nii Eesti kui Vene poolelt ja nii jalgsi, maastikusõiduki kui ka näiteks tõukekelguga.

Otsingu- ja päästejuhtumitele on Lõuna prefektuuri piirivalvurid reageerinud 16 korral. Enamik neist on olnud seotud jääl ilma muutumise tõttu või mõnel muul põhjusel suuna kaotanud kalastajatega. Kolmel juhul vajasid abi mootorsaaniga jääl hätta sattunud inimesed ja ühel korral ATVga jääprakku takerdunud sõitja.

Ka on üks inimene jätnud tänavu Peipsisse oma elu. 20. veebruaril kell 17.45 teatas murelik inimene, et hommikul Ranna külast Peipsile kalastama läinud eakas naabrimees pole õhtupoolikul koju naasnud. Teataja sõnul ei vasta mees ka oma telefonile.

Piirivalvurid läksid mureliku naise palvel piirkonda kontrollima. Kaldalt leidsid nad mehe sõiduauto ning kaldast umbes 200 meetri kauguselt jääaugust ka lõpuks 81-aastase mehe surnukeha. Kaldale toodud surnukeha saadeti surma põhjuste väljaselgitamiseks lahangule.

Jääolude halvenemise tõttu on juba 3. märtsist keelatud Lämmi- ja Pihkva järve jääle minek, Peipsil püsib jääkate esialgu stabiilne. Jää paksus on kohati isegi 45 sentimeetrit. Tuul ja üha kevadisemaks muutuv ilm võib talvise kalastushooaja aga ootamatult lõpetada. 

Jääkaardilt on näha, et järvel leidub mitmeid ohtlikke kohti. Näiteks Lohusuust Ranna külani võib leida lahvandusi ja kuni meetrilaiusi pragusid. Eriti palju pragusid ja ka lahtist vett leidub Remniku traaversil. Väiksemaid pragusid ja lahvandusi on mujalgi järvel ning kalameestel tasub nende ületamisel hoolikalt kohta valida.

Kalamehed on rääkinud, et mõned inimesed on ja jääprakku kukkunud, kuid nagu Peipsil kombeks, tõtatakse hädasolijale kiiresti appi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles