Leedu päevad Tartus tõid laste ette Kake Make

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõlkija Tiina Kattel tutvustab lastele Kake Make lugudega raamatuid.
Tõlkija Tiina Kattel tutvustab lastele Kake Make lugudega raamatuid. Foto: Kristjan Teedema

Vanemuises, teleriekraanidel ja mitmesuguste lastekaupade pakendi peal võib sageli kohata Lottet. Leedus on umbes niisama populaarne väike tegus tüdruk Kake Make, kelle nimi on tegelikult Kornelia. Lutsu raamatukogu lasteosakond kutsus oma lugejaid täna saali, et nad võiksid Leedu lastekirjanduses populaarse raamatusarja peategelasega lähemalt tutvuda.

Eesti kirjastus Pegasus on avaldanud juba kolm Lina Žutautė joonistatud ja kirjutatud raamatut, mille on eesti keelde vahendanud tartlane Tiina Kattel. Raamatutega on kaasas töövihikud. Leedu keelest tõlkimist ootab teist sama palju Kake Make lugusid.

«Kake Make ja põgenenud kõrvad».
«Kake Make ja põgenenud kõrvad». Foto: Kristjan Teedema

Nädal tagasi kuulutati Eesti lastekirjanduse keskuses lastekirjanduse aastakoosolekul välja hea lasteraamatu tiitli saajad. 14 väljavalitu hulka kuulub ka «Kake Make ja põgenenud kõrvad».

Kake Make tutvustamine kuulub Tartus toimuvate Leedu päevade programmi. Asjakohast tegevust jätkub veel kaheks päevaks.

8. märtsil kell 18 toimub Ülikooli 18-140 filmiõhtu. Linastub «Vilniaus getas» («Vilniuse geto», 2006, režissöör Audrius Juzėnas). Tõsieluaineline film räägib armastusest ja vihkamisest, võitlusest ellujäämise nimel. Vilniuse vanalinna territooriumile rajati 1941. aasta septembri alguspäevil geto ja likvideeriti 1943. aasta septembri lõpus. 57 000 Vilniuses elanud juudist jäi sõja lõpuks ellu vaid umbes 2000. Film on eestikeelsete subtiitritega.

9. märtsil kell 13 avatakse Tartu ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledži õppehoone trepigaleriis Lossi 3 näitus «Koos iseseisvuse teel», mille on koostanud Eesti rahvusarhiiv. Avama tuleb Leedu Vabariigi suursaadik Eestis Neilas Tankevičius.

Samal päeval kell 18 algab aadressil Jakobi 2-114 ingliskeelne väitlusõhtu väärtustest, identiteedist, patriotismist, leedulaseks ja eestlaseks olemisest ning sellestki, kuidas leida tee tagasi kodumaale. Arutelu juhib professor Birute Klaas-Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles