Alternatiivkohvik ootab nautlejaid

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilde tervisekohviku juhataja Triin Muiste.
Vilde tervisekohviku juhataja Triin Muiste. Foto: Sille Annuk

Kuklite asemel porgandid, suure lihakäntsaka asemel rohkem salatit ja klaasis värskelt pressitud mahl – alternatiivina tavapärasele kõhutäitele saab Tartus nüüd kohvikust tõeliselt tervislikku toitu.


Vast avatud Vilde tervisekohvikus on tervislikkus viidud uuele tasemele – menüüs on iga toidu juurde kirja pandud, kui palju on seal rasvu, kui palju valke, kui palju süsivesikuid ning mitu kalorit sealt täpselt saab. Kõik road on välja töötatud mitme toitumisspetsialistiga nõu pidades.

Kohviku juhataja, toitlustusnõustajaks õppiv Triin Muiste rõhutab aga, et tervislik ei tähenda ainult taimetoitu ja veel vähem tähendab see maitsetut ollust taldrikul, mis on küll kasulik, aga ei lähe kõrist alla.

Väiksemad portsud

«Me ootame siia ikkagi ka toidunautijaid,» rääkis Vilde juhataja Priit Reiman. Mitmed esialgu kavandatud road praagiti välja, sest need lihtsalt ei olnud maitsvad. Samuti jäeti välja toidud, mis olid küll head, kuid näiteks liiga rasvased.

Tervisekohvikus on prioriteedid natuke teised kui toitlustusasutustes tavaliselt. Üldjuhul rõhutakse võimalikult suurele praele võimalikult vähese raha eest, Vildes on aga portsud harjumuspärasest väiksemad ning liha on neis umbes veerand. Poole moodustab salat ja järelejäänud veerandi näiteks riis.

Triin Muiste sõnul on väiksem ports seedimisele hea ja väga suur kõhutäis teeb enesetunde lihtsalt halvaks. Suuri mehi siiski hoiatatakse enne tellimist, et tasub võtta mitu rooga.

Esimesel korral menüüd vaadates võib see silme ees päris kirjuks võtta, sest iga roa juures on rodu numbreid. Kõiki teenindajaid koolitatakse, et nad oskaksid nõu anda ning soovitada, lisaks on kasutusel iPadid, kust saab soovi korral roogade pilte vaadata.

Lapsed on tähtsad

Suurt tähelepanu pööratakse kohvikus lastele – lähema nädala jooksul valmib eraldi lastemenüü, kust friikartuleid ja viinereid päris kindlasti ei leia. Selle asemel pakutakse väherasvaseid puhtast toorainest roogi, mida lapsed ära ei põlga ja mis neile samas head on. Mängunurka tuleb aeg-ajalt lapsi hoidma Päikesetüdruk, akna taha terrassile soojemal ajal vankriparkla.

Muiste sõnul üritatakse küll kasutada võimalikult puhtaid toiduaineid, kuid täisökot pakkuda ei saa – see käiks klientide rahakotile lihtsalt üle jõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles