Tartu linn korraldab rahvusvahelise seminari biokütustest

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Küsimused, kuidas kasutada biokütuseid transpordis ning millest sõltub linnaõhu puhtus, toovad 23. ja 24. märtsil Tartusse kokku hulga asjatundjaid nii Eestist kui mujalt.


«Seminari eesmärk on veenda erinevaid huvigruppe biokütuste kasutuselevõtu vajaduses tulenevalt keskkonnaalastest, majanduslikest jt põhjustest,» selgitas pressiesindaja vahendusel Tartu abilinnapea Margus Hanson. Tema sõnul on plaanis tutvustada kokkutulnuile biokütuste tootmise, kasutamise ja tehnoloogiliste lahenduste võimalusi.

Linnaõhu puhtus on olnud liikumapanevaks jõuks mitmes Skandinaavia ja Euroopa linnas. Näiteks Rootsi linnas Linköpingus tuli algatus linnavalitsuselt, kes võttis oma keskkonnastrateegias peamiseks eesmärgiks panna kõik linnabussid sõitma biometaaniga.

Selleks koguti liigiti kokku linna biojäätmed ja koos reoveemudaga kääritati anaeroobses keskkonnas biogaasiks. See puhastati omakorda biometaaniks, millega sõidavad Linköpingu bussid täna.

Tänu biometaanile on Linjöpingu linnaõhk oluliselt puhtam. Sellest sammust võitsid kõik - keskkond sai puhtamaks, kohalik majandus lõi töökohti ja inimeste tervis ei kannatanud (peentolmuga) saastunud linnaõhust.

Hanson lisas, et sdama teed on hakatud minema ka Tartu linnas, kus sõidab viis uut gaasibussi.

Soovijad saavad seminaril osaleda tasuta, registreerides end e-posti aadressite rauno.kulavee@raad.tartu.ee või jaanus.tamm@raad.tartu.ee teel kuni 18. märtsini.

Seminari ajal saab tutvuda erinevate tehnoloogiapakkujate praktiliste lahendustega, nii konverentsiruumi fuajees kui ka biokütustega sõitvate autode ja bussidega Raekoja platsil.

Tutvumiseks on väljas ka Tartus regulaarseid linnaliine sõitvad surugaasibussid ning surugaasile ümber ehitatud Opel Omega.

Nime «Biokütuste osakaal transpordis on 10% aastaks 2020? Millal muutuvad biokütused Eesti transpordis iseenesest-mõistetavaks?» kandvat seminari peetakse Dorpati konverentsikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles