Luksusmasin lubab arstiabi nii penile kui hobusele

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli loomakliiniku juhataja Kalmer Kalmus näitab taskunoa abil tomograafi püsimagneti tugevust.
Eesti Maaülikooli loomakliiniku juhataja Kalmer Kalmus näitab taskunoa abil tomograafi püsimagneti tugevust. Foto: Margus Ansu

Mõne meetri kaugusel maaülikooli loomakliinikusse üles seatud aparaadist tuleb tühjendada taskud magnetkaartidest, võtta randmelt kell ning jätta maha mobiiltelefon. Südamestimulaatoriga pole siia üldse asja.


Uksel, mille taga on ligi pool miljonit eurot maksev magnetresonantstomograaf, on terve leppemärkide seeria: ei ratastoolidele, liigeseproteesidele ja kõigele muule, mis sisaldab metalli või magnetkandjat.

«Koertel ja kassidel, kes tomograafi alla tuuakse, tuleb eemaldada ka nahaalune mikrokiip,» lisab Eesti Maaülikooli loomakliiniku juhataja Kalmer Kalmus. «Kiip võib ajada aparaadi segadusse ja teha uuringu tulemuse ebausaldusväärseks.»

Magnetresonantstomograaf võimaldab senisest täpsemalt diagnoosida loomade neuroloogilisi ja liigestehaigusi. Kalmuse sõnul saab uurida haigusnähte seljaajukanalis ja liigestes, paljastada traumasid, kasvajalisi moodustisi ning närvijuurte pitsumist.

Eelkõige on see aparaat pehmete kudede diagnostikaks, kus röntgenist ei piisa, selgitab Kalmus. Ta toob näiteks ühe esimestest tomograafi all käinud loomadest, koljuluude murru ja peaajutraumaga koera, kellel võimaldas seade jälgida verevalumi taandumist. «Loomal olid pidevad krambid. Tomograafita oleks võinud juhtuda, et teeme ilmaasjata kalli operatsiooni või paneme ta piinadest päästmiseks magama,» kõneleb ta.

Esialgu on Itaalia firma Esaote tomograaf antud loomakliinikusse üheks aastaks tasuta kasutada. Masina äraostmiseks esitab veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut toetustaotluse Euroopa Liidu abifondidele.

Mõne nädala väldanud prooviperioodil on riistapuu all uuritud kasse ja koeri. Paari-kolme nädala jooksul peaks aga USAst kohale jõudma ka spetsiaalne ratastel laud hobustele. «Ebatõenäone, aga teoreetiliselt võiks patsientidena kõne alla tulla ka väga kallid sugupullid,» lisab Kalmus.

Kümme aastat hobuste ravi ja haiguste ennetuse erapraksist pidanud Tiit Siiboja leiab, et magnetresonantstomograaf võiks hobusepidajaid ja ratsasportlasi kindlasti aidata, kui selle kasutamine ei hakka käima kommertsalustel. Aparaadil on mõte vaid siis, kui see ostetakse mõne toetusfondi raha eest ja uuringute hinnad on mõistlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles