Tudengielu muutub üha privaatsemaks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooruse 7 ühiselamu ümberehitus algas märtsi alguses.
Nooruse 7 ühiselamu ümberehitus algas märtsi alguses. Foto: Sille Annuk

Tartu Üliõpilasküla muudab enda hallatavaid ühiselamuid järjest privaatsemaks ja ontlikumaks. Järgmisena valmib juuni lõpuks 23 uut ühekohalist tuba Nooruse 7 ühiselamus.


Tartu Ülikoolile kuuluva Nooruse 7 ühiselamu ümberehitusega tegi AS Decora Ehitus algust ülemöödunud nädalal.

Esialgu käivad ühiselamu esimese korruse endises sööklas, vanas toidupoes ning hobi- ja abiruumides lammutustööd.

Peamiselt nende ruumide asemele tuleb kaheksa ühetoalist ja kuus kahetoalist korterit ning üks kolmetoaline korter. 23 uuest toast paikneb esimesel korrusel 15, ülejäänud on ühekaupa kõrgemail korrustel.

«Juulist alates jääb üle koristada, möbleerida ja sügiseks saavad tudengid kindlasti sisse kolida,» lubas Tartu Üliõpilasküla haldusjuht Mati Kirk.

Koha saaks igaüks

1987. aastal valminud Nooruse 7 ühiselamus on praegu 396 kohta, kõik toad kavandati algselt kahekohalistena. Tudengeid on majas kirjas aga 290, sest umbes kolmandik elanikest on tahtnud üürida tuba üksinda ning soostunud maksma suurema privaatsuse nimel topeltarveid.

Tartu Üliõpilasküla majutusjuht Janika Hango ütles, et kohataotlejate järjekorras on küll pidevalt umbes 300 nime, kuid see ei tähenda, nagu poleks neil inimestel võimalik üheski ühiselamus peavarju leida.

«Valdav osa neist ootab ühekohalist tuba või ühetoalist korterit,» selgitas Hango. «Nad elavad meil, aga soovivad mugavamat või sobivamat kohta ümberkolimiseks. Praegu on nii, et kes tahab kohta, sellele pakutakse kohta igal juhul. Aga kindlasti pole kohe pakkuda ühekohalist tuba või ühetoalist korterit.»

Nooruse 7 uute tubade üürihinnad, mis tulevad täpselt sama kõrged kui teiste ühiselamute ühekohalistes remonditud tubades, kinnitab Tartu Üliõpilasküla juhatus kevade jooksul. Praegu on selliste tubade üür 77,27 eurot kuus, koos kommunaalkuludega ületab keskmine kuutasu 106 euro piiri.

Kaheksast üliõpilasküla ühiselamust kalleim on Raatuse tänava avaramate tubadega tudengikodu, mille aasta keskmiseks üüri ja kommunaalkulude summaks ühekohalise toa eest kujunes mullu 124,31 eurot kuus.

«Oluliselt üür tänavu tõusta ei tohiks,» arvas Hango.

Järgmisena Purde ühikas

Mati Kirki sõnul on Nooruse 7 tudengikodu üldplaanis rahuldavas korras ja peenem kui näiteks Narva 89 ühiselamu, mis veel paar aastat tagasi pretendeeris tõelise urka tiitlile.

Nooruse tänava duširuumid ja tualetid pole ühiskasutuses, ka ühisköögid on jagatud väiksema hulga inimeste peale.

«Aga Narva 89 puhul pean meenutama, et sealgi on elamistingimuste parandamiseks palju ära tehtud,» märkis Kirk. «Pesuruumid, vetsud, köögid – kõik on remonditud ja uue sanitaartehnikaga.»

Tartu Ülikoolil on järgmisena kavas ümberehitus ning vähemalt kahekümne toa juurdetekitamine Purde 27 ühiselamus, kus seisavad kasutult varem õpetajate seminari kasutuses olnud ruumid.

«Seal on projekt olemas, aga enne me Purde tänava hoonet ette ei võta, kui üks asi tehtud,» selgitas Kirk.

Purde tänava ühiselamust osa remontis Tartu Ülikool 1995. aastal, osa 2004. aastal ning Mati Kirki hinnangul on seal üldpilt kindlasti viisakam kui Nooruse 7 ühiselamus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles