Tõstjate vanasõna: kang ennast ise ei tõsta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti meistrivõistlused klassikalises tõstmises. Hetk asutasutamiselt. Esiplaanil vasakul treener Igor Baškirov. Pjedestaalil Lydon Mürgimäe, Lauri Nämi ja Erik Kuningas. Tagaplaanil Peeter Tammoja (punases) ja Riho Kägo.
Eesti meistrivõistlused klassikalises tõstmises. Hetk asutasutamiselt. Esiplaanil vasakul treener Igor Baškirov. Pjedestaalil Lydon Mürgimäe, Lauri Nämi ja Erik Kuningas. Tagaplaanil Peeter Tammoja (punases) ja Riho Kägo. Foto: Heigo Ilves

Nädalavahetusel toimusid Tartus 90. Eesti meistrivõistlused klassikalises tõstmises. Tartumaa tõstjad olid suurürituseks hästi ette valmistanud ning olid oma ootused seadnud koguni seitsmele kuldmedalile. Siiski, asi nii libedalt ei läinud. Nagu ütleb tõstjate vanasõna, et ega kang ennast ise tõsta.

Esimene tagasilöök saabus võistluse alguses, kui Tartumaa neiu Triin Põdersoo pidi alla vanduma Järvamaa parimale naistõstjale Ingela Jalastile. «Kuigi mul oli kasutada taganttulija eelis, ei läinud võistlus plaanipäraselt. Rebimise ebaõnnestus täielikult. Täna võitis tugevam tüdruk,» kommenteeris laupäevast võistlust Triin Põdersoo Mäksalt.

Kehakaalukategoorias kuni 62 kg tõi Tartumaale oodatud meistrikulla Jaan Korobov Mäksalt. Tegemist oli kolmanda järjestikuse meistritiitliga noormehe auhinnakappi. «Kuna Tallinna tõstja Vadim Goldberg võistles kehakaalukategoorias kuni 56 kg, siis mul vastaseid tegelikult polnudki. Tegin oma tulemuse ära ja sellest piisas. Hea meel on rebimise üle (80 kg),» rääkis Jaan Korobov.

Kehakaalukategoorias kuni 69 kg toimus kuni viimase katseni põnev duell Mäksa noormehe Rauno Karro ja Janek Sildoja (klubi Athleticus) vahel. Rebimise lõppedes seisis mõlema tõstja kontol 97 kg. Tõukamise viimane katse 125 kg-ga oli meie poisile liiga raske. Selle võimaluse kasutas ära Janek Sildoja, kes dramaatilises lõppvaatuses sama raske kangi pea kohale sai. «Väga põnev võistlus oli. Küsimus polnudki minu ja mu vastase jõunäitajates, vaid pigem psühholoogilises valmisolekus,» muljetas Rauno Karro.

Üllatuslikult suutsid Tartumaa tõstjad enda napsata ka kehakaalukategooria kuni 77 kg meistrimedali. Kuna grupi liider, järvakas Ain Pent (Vargamäe) ei suutnud kolmel korral pea kohale saada rebimise algraskust, siis langes noormees konkurentsist. Järgmine pretendent meistritiitlile oli Tartumaa tõstja Sergei Reiman, kes ei lasknud soodsat olukorda minema lennata. «Meie kõik teame, et õnnestumise korral teeks Ain Pent kehakaalukategoorias kuni 77 kg puhta töö. Siiski, täna ei olnud tema päev,» lausus Sergei Reiman kerge muigega.

Kuni 85 kg meeste konkurentsis ei lasknud vigastusest paranev järvakas Leho Pent endale kuuluvat Eesti meistritiitlit ära võtta. Meie mees Kert Ustav tegi küll hea võistluse, püstitades hulgaliselt isiklikke rekordeid, kuid Eesti viimaste aastate parimale ta vastu ei saanud. «Teadsime, et Leho Pent võistleb, kuid kõik prognoosid näitasid, et meistritiitliks ta sel aastal vormi ei jõua. Tänane võistlus näitas vastupidist. Enda esitusega jäin väga rahule, isiklikke rekordeid tuli nagu oavarrest,» rõõmustas Kert Usrav.

Kuni 94 kg meeste arvestuses tegi puhta töö Tartu mees Indrek Koppel, kes kindlustas endale kolmanda järjestikuse meistritiitli. «Konkurentsi peaaegu ei olnudki. Võistlesime kolmekesi. Minu jaoks oli täna prioriteet number üks isiklikke rekordite püstitamine, millega ka hakkama sain,» oskas Indrek Koppel vahetult pärast võistlust hingeldades öelda.

Kuni 105 kg meeste arvestuses läks esikoht samuti Tartusse. Riho Kägo jaoks oli see neljas järjestikune meistritiitel Eesti esivõistlustelt.

Päeva nael saabus üliraskekaalu meeste võistluse ajal. Tartumaa spordiklubi Jõud esitõstja Lauri Nämi oli nii heas vormis, et suutis tõukamise teise katsega püstitada uue Eesti rekordi, 201 kg. Loomulikult, sellise vägiteo vastu oli konkurentidel raske saada ja Lauri Nämi krooniti viiendat korda Eesti meistriks. «Kang oli väga kerge ja eesmärgid veel suuremad. Proovisin veel 210 kg-st kangi, kuid pärast uue rekordi püstitamist oli mõtete kokkuvõtmine väga keeruline,» ei varjanud Eesti meister Lauri Nämi oma suuri plaane.

Kokku tõid Tartumaa tõstjad üheksast võimalikust kullast koju viis. Eesmärk (seitse kulda) jäi täitmata, kuid tõstjate meelt see ei heidutanud. Lisaks tuli ju kuus hõbedat ja üks pronks.  Kommenteerib Tartumaa tõstjate eestvedaja Lydon Mürgimäe: «Sellest pole hullu, et seatud eesmärk täitmata jäi. Ei tasu unustada, et igal kullal on siiski kulla maitse.»

Parima klubi arvestuse võitis üllatuslikult Tallinna Athleticus (1982 sp), Tartumaa Mäksa SK oli teine (1926 sp) ja Järvamaa SK Vargamäe  kolmas (1878 sp).

Meeles peab pidama, et juba 16.aprillil võtavad Aravetel mõõtu parimad eesti noored tõstjad, Eesti noorte meistrivõistluste raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles