Autistliku poisi laul helises festivalipubliku ees

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Erivajadusega laste muusikasündmus ühendas kaheksa kooli andekaid õpilasi

Täna Herbert Masingu koolis peetud muusikafestivalil astus üles ka kaheksa-aastane Jaak Javoiš lauluga «Me õhus kõnnime», saatjaks Karmen Linnamägi põneval poognaga pillil, mille nimi on krota.

Jaagu esitatud lugu pärineb animafilmist «Lumemees», mis kannab originaalpealkirja «Snowman» ning jutustab lumemehe ja poisi suurest sõprusest. Filmi kulminatsiooniks on hetk, mil lumemees haarab oma sõbra kaenlasse ja lendab temaga üle külade, metsa ja ookeani, saateks seesama laul.

Jaak Javoiši esinemise lõppu märkis tugev aplaus. Esinemisele elas saalis kaasa ka Jaagu isa Juhan Javoiš, kes filmis sündmuse telefoniga perearhiivi tarbeks üles.

Jaak Javoiś muusikatunnis / Kristjan Teedema foto
Jaak Javoiś muusikatunnis / Kristjan Teedema foto Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Krotal mänginud Karmen Linnamägi on Maarja kooli muusikaterapeut ning just tema juures käib Jaak Javoiš iga nädal pille harjutamas ja lauluhäält treenimas. Jaak on natuke keeruline õpilane, kuna ta on autist, ning õpetaja sõnul vajas ta hele hääl üht erilist pala.  «Me õhus kõnnime» sobis selleks hästi. Ka kiindus Jaak kohe Lumemehe-filmi ja tollesse laulu, mida oli valmis lugematuid kordi vaatama.

«Me harjutasime seda pala juba sügisest saadik, aga laulsime ju teisi lugusid ka. See lugu jäi talle mu meelest küll kohe pähe,» meenutas Karmen Linnamägi, kes oli lasknud ingliskeelsed sõnad eestikeelseiks tõlkida.

Õpetaja ja õpilane. / Kristjan Teedema foto
Õpetaja ja õpilane. / Kristjan Teedema foto Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ometi ei ole autistliku lapsega töö ühelegi õpetajale kerge, sest lapse meeleolud muutuvad kiiresti ning aeg-ajalt jääb ta oma emotsioonide valitsemisega hätta. Ka Jaagu isa Juhan Javoiš ütles täna enne esinemist, et on üsna keeruline ennustada, mis juhtub: et kas pojal laul välja tuleb või kas ta üldse laulda tahab.

Alles siis, kui Jaak mikrofoni ette astus, sai selgeks, et kõik läheb hästi. Miski ajas Jaaku seal küll korraks naerma, aga kui õpetaja oli krota keeli puudutades loo sisse juhatanud, alustas solist täpselt.

Jaagu isa Juhan Javoiš rääkis pärast veel, et neil on peres neli last, aga vaid Jaak on oma vanemailt ja vanavanemailt muusikaande pärinud. Isa kirjeldas, kuidas Jaagule meeldib kodus bände joonistada ning kaussidest ja muudest esemetest trumme teha. «Ja kui ta midagi laulab, siis ei ole see mingi valmis laul, vaid ta tekitab selle loo kuidagi ise,»  kirjeldas ta.

Tartu Herbert Masingu koolis tänavu teist aastat korraldatud muusikafestivalil «Lauluke» esitati üle kahekümne pala, kusjuures esitajad olid kohale sõitnud kaheksast koolist.

Need koolid on Tartu Herbert Masingu kooli kõrval veel Tartu Maarja kool, Tartu Kroonuaia kool, Maarjamaa hariduskolleegiumi Emajõe keskus, Kammeri kool, Tartu Emajõe kool ja Kiigemetsa kool. Tänavu muutus festival koguni rahvusvaheliseks, sest osales ka erikool Riiast.

Festival kandis pealkirja «Muusikalised kingitused Eestimaale» ning on korraldatud selleks, et märgata ja tunnustada muusikaliselt andekaid lapsi ja noori, kes õpivad hariduslike erivajadustega lastele mõeldud koolides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles