Video: tartlaste rekordsuur jääkarussell pöörles jälle

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Väärt karussell, mis ta ikka vastlapäeval niisama seisab, mõtlesid vabariigi aastapäevaks maailma teadaolevalt suurima jääkarusselli Anne kanali jäässe lõiganud Tartu talisuplejad. Eile hommikul tärganud mõte tehti õhtul kella 19 paiku teoks.

Et karussell alles neli päeva tagasi pöörles ning vahepeal oli pakast üsna napilt, piisas umbes pool tundi kirveste ja labidatega töötamisest ning jääkarusselli serv olid taas vabas vees. Et asi uhkem ja ka natuke romantiline välja näeks, võtsid kokku tulnud kaasa küünlaid. Jäässe saeti neli auku, kuhu asetati toekad prussid. Talisuplejad ja mitmed teisedki huvilised hakkasid prussidele suruma ning jääkarussell hakkas taas pöörlema.

Ilmselt ei kaalunud 60,4-meetrise diameetriga jäätaldrik enam 700 tonni, nagu algselt, vaid vabariigi aastapäeval ringi käies ja kanali põhjast soojemat vett üles keerutades kulus see nii servadest kui põhja alt. Inertsi jätkus siiski piisavalt, et kui pöörlemine kord käima läks, kestis see päris hulga aega. Soojemat vett liikus jää all ilmselt sellelgi korral, sest karusselli servad kulusid silmnähtavalt.

Eilsete soojakraadide mõjul halvenesid ka jääolud märgatavalt ning ilm püsib plussis ka lähipäevil. Seetõttu tuleb jääle minnes ning seal liikudes olla erakordselt ettevaatlik.

Enne Anne kanalil valminud 60,4 meetri laiust jääkarusselli peeti maailma suurimaks Soomes tehtud 57,4-meetrist jäätaldrikut, mis valmis veebruari alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles