Tartu vana sünnitusmaja ümber algavad raietööd

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Lossi 36 asuvasse endisesse sünnitusmajja kolib pärast remonti Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskond.
Tartus Lossi 36 asuvasse endisesse sünnitusmajja kolib pärast remonti Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskond. Foto: Andres Ehrenpreis

Endisest Tartu naistekliinikust sotsiaalteaduskonna õppehoonet ehitav Tartu Ülikool tellis maja ümbrusesse ka haljastusprojekti. Täna vaatas linnavalitsus projekti üle ning nõustus, et Lossi 36 krundi haljastus vajab uuendamist.


Artes Terrae OÜ koostatud haljastusprojekti eesmärgiks on luua uuendatava maja krundil ühtne Toomemäe alale sobiv haljastuslahendus, teatas Tartu linnavalitsus.

Lossi 36 krundilt hoone esiselt kolmnurkselt haljasalalt on kavas maha võtta ebaühtlaselt reas kasvavad lehtpuud ning tänava ääres kasvavad halvas seisukorras vahtrad.

Puuderea asemele istutatakse uus hariliku vahtra rida. Haljastusprojekt näeb ette mitmete puude maha võtmise ka hoonetaguselt bastioninõlvalt ning vana sünnitusmaja ja Faehlmanni mälestusmärgi vaheliselt alalt, kus paljud puud on vigastatud.

«Selles Toomemäe pargi osas on palju isetekkelisi puid, mis suureks kasvades on hakanud üksteist varjutama,» selgitas keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni kaitse planeerimise spetsialist Maris Paju. Tema hinnangul ei saa lasta pargil looduslikult metsaks kasvada.

«Selleks, et puu saaks normaalselt kasvada, vajab ta valgust võrale ja ruumi juurtele. Vaid nii kasvab elujõuline, terve ja esteetiliselt nägus puu,» märkis Paju.

Projekteerimise käigus hinnati ära iga puu seisukord ning need puud, millel on pargiarhitektuuriline väärtus, säilitatakse. Mahavõetavate puude seas on palju haigeid ja vigastustega puid, mis varem või hiljem hakkaksid jalutajaid ohustama.

Kuna peale ohutuse on pargi kujundamisel oluline ka esteetiline pool, siis tuleb parima tulemuse saamiseks sageli üks osa või element istutada ühel ajal. Eriti kehtib see alleede ja puude rivide puhul, sõnas Paju. «Heaks näiteks on siin Professorite allee, kus koos kõnnitee rajamisega uuendati kogu haljastus, mis moodustab nüüdseks nägusa terviku.»

Lossi 36 haljastusprojekt näeb ette, et uued istutatavad leht- ja okaspuuistikud peavad olema vähemalt nelja meetri kõrgused. Haljastuse uuendamise käigus rekonstrueeritakse jalgteed ja platsid ning paigaldatakse valgustus.

Suuremad raietööd tehakse pargis ära enne lindude pesitsusperioodi. Mahavõetavate puude seas ei ole kakuliste ja nahkhiirte pesitsus- ning varjekohtadega puid. Need asuvad pargi äärealadel.

Kuna Toomemägi kuulub Tartu vanalinna muinsuskaitsealasse ning on looduskaitsealune objekt, siis on haljastusprojekti kooskõlastanud ka linnavalitsuse kultuuriväärtuste teenistus ning keskkonnaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles