Tartlased tähistasid vabariigi sünnipäeva tähetorni juures

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sajad tartlased tõttasid täna hommikul Toomemäele tähetorni juurde, mille otsas lehvib suur sinimustvalge lipp. Tulid nii noored pered, lükates lapsevankreid, kui ka armsad vanapaarid käest kinni hoides. Nad tulid, sest nad peavad lugu oma riigist ning kus saab end veel paremini viia sünnipäevameeleollu, kui kuulates tähetorni jalamil isamaalisi laule ja kõnesid.

Raekoja kell lõi kümme korda, siis võtsid paljud mütsid peast ning laulsid hümni. Nii koorilauljad, kaitseliitlased, korporandid kui teised linnakodanikud igas vanuses ja paljudelt elualadelt. Sel hetkel polnud mingit tähtsust, kes keegi oli. Oluline, et hümni sõnad oleksid peas ja et need kõlaksid võimsalt.

Tartu linnapea Urmas Klaas rääkis oma kõnes Tartu vaimust, mida ta nimetas ka kambavaimuks. «Ma soovin, et see kambavaim seoks meid kõiges, mida me ette võtame.» Maavanem Reno Laidre meenutas, et tänasega hakkab Eesti Vabariik käima oma sajandat aastat ja ta kutsus üles kinkima Eestile üht head aastat, mis oleks ehk senistest veidi sõbralikum, targem ja kainem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles