Kolmandik nakatunutest ei aima midagi

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV Tartumaal.
HIV Tartumaal. Foto: Graafika: TPM

Eestis on immuunpuudulikkuse viirust aastate jooksul kokku diagnoositud 7768 inimesel, sealhulgas 323 on aidsi haigestunud.


Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik Maris Jakobson ütleb, et see arv on tegelikkuses palju suurem, sest hinnanguliselt 30 protsenti nakatunutest ei tea tõde – nad ei ole end kunagi testinud.

Kui paljud diagnoosi saanutest Eestis elavad või on mujalt siia elama asunud või siin surnud, ei ole võimalik öelda.  

HIV-nakatunu ei ole organismi nõrgenenud vastupanuvõime tõttu suuteline vastu seisma paljudele haigustele. Näiteks, kui surmani viib tuberkuloos, siis surma põhjusena läheb kirja tuberkuloos. Kui HIViga nakatunu satub liiklusõnnetusse, läheb surmapõhjusena kirja liiklusõnnetus.

Diagnoosi saanud inimene ei ole kohustatud mitte kusagil sellest teada andma või seda registreerima ning ka ravi saamise otsustab igaüks ise.

Eesti HIV-statistikat näeb terviseameti kodulehel. Tartumaa puhul on arvestatud ka Tartu vanglas avastatud juhud. Kui palju neist on aga tegelikult Tartu linnas või maakonnas elavaid inimesi, seda on keeruline teada saada.

HIV-positiivsete inimeste võrgustik tegutseb Eestis 2005. aastast. Tänu Euroopa Sotsiaalfondi toele saab organisatsioon tasuta pakkuda psühholoogi konsultatsiooni, psühhoterapeudi vastuvõttu ning kogemusnõustaja ja sotsiaaltöötaja teenuseid.  

Teenuse saamiseks Tartus tuleb helistada telefonil

5340 1706 (eesti keeles) või 5205 3327 (vene keeles). Vastuvõtt on Pepleri 27 maja teisel korrusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles