Skip to footer
Päevatoimetaja:
Jüri Saar
+372 739 0358
Saada vihje

Eesti parimal pagaril on ahjud enne pidupäevi alati kuumad

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi aastapäeva eel valmistas Terhi Roll isamaalise sini-must-valgetes toonides hõrgutise – šokolaadi-brownie põhjaga tort, sees toorjuustu-vahukoore täidis ning pealt kaetud sefiiriga. Tordi peal on kaunistuseks mustikad, põldmarjad ja rukkililled.

Eesti parima pagari saate võitnud tartlasel Terhi Rollil vabariigi aastapäeva ja vastlapäeva eel tööd jagub. Peale selle, et 24. veebruariks tuleb perele valmistada hõrgutisi, ootavad sõbrad-tuttavad tulevaks nädalaks vastlakukleid. 

Terhi Roll (34) mäletab lapsepõlvest, kuidas vanaema sovhoosis kokana töötas ja kogu aeg ka koduköögis toimetas. Möödunud nädalal Eesti parima pagari tiitliga pärjatud kolme lapse ema usub, et armastus kokkamise ja küpsetamise vastu on tulnud just tänu vanaemale ja perele, kellega koos ta lapsena palju süüa tegi. 

Üheksa-aastaselt kolis Terhi Roll perega Soome, kus ta elas 24. eluaastani. Soomes oli Rolli perel iga laupäev saunapäev ja pärast seda tehti lisaks soolasele toidule ka midagi magusat. «Mäletan, kuidas tegime ema ja isaga kaneelisaiu või õunakooki. Isa tükeldas õunu, ema tegi tainast ja mina vastavalt oma võimetele aitasin,» meenutas Roll. 

Kõige rohkem hakkas Roll end küpsetamises proovile panema, kui tal sündisid lapsed, sest väikestel lastel tähistatakse sünnipäeva iga kuu. Seejärel hakkas tartlane ikka ja jälle mõtlema, mis maitsed võiksid kokku sobida ja mida uut valmistada. 

Endise ülemuse vingerpuss

Praegu on Terhi Roll peagi pooleteiseaastaseks saava poja Tarviga lapsepuhkusel. Tal on veel kolmeaastane tütar Helena Liise ja seitsmeaastane tütar Helis Johanna. Roll töötab Bigbankis, viimastel aastatel on ta lastega kodune olnud. 

Roll küpsetab ka kolleegidele. Kui töökaaslased ühtäkki avastasid, et ta oskab hästi küpsetada, palusid nad, et ehk võiks Roll midagi tööle maitsmiseks tuua. Nii hakkaski ta aeg-ajalt tööle midagi lihtsat kaasa küpsetama. Ta tundis sellest suurt rõõmu, eriti seetõttu, et kolleegidel oli hea meel. 

Kõige raskem oli hobiküpsetajale perest eemal olla. Terhi Roll usub, et elas kohati oma igatsust ka saates välja.

Eesti parima pagari saatesse sattus Roll töökaaslaste kaudu. Pagarisaatesse pani Rolli kirja tema endine ülemus Bigbankis Marju Aspdal, kelle tütrele ta eelmise aasta kevadel koolilõputordi tegi. «Läksin torti ära viima ja siis ta ütles, et tal on mulle üks jutt ka,» meenutas Roll. Aspdali sõnul polnud Roll päris kindel, kas see jutt teda rõõmustab või kurvastab, aga ütles, et saab näha, kui päriselt saatesse kutsutakse.

Aspdal rääkis, et mõte Roll saatesse kirja panna tuli, kui ta telereklaami nägi. «Ta on tuttavate seas hästi tuntud osavate näppude ning kunstimeele poolest, mis puudutas küpsetisi ja küpsetamist,» lausus ta. 

Aspdal lisas, et kui keegi suudab internetist otsitud tordi või koogi pildi järgi küpsetise järele teha ja see on ka väga maitsev, on oskus kindlasti teistele tutvustamist väärt. 

Peagi helistati Rollile telekanali TV3 pagarisaate meeskonnast, et ta asuks küpsetama ja läheks Tallinna näitama, mida Tartu hobipagar oskab teha. Nii valmistaski tartlane toorjuustukoogi ja kringli ning asus teele. 

Peagi selgus, et ta on üks kaheteistkümnest osalejast. Kuna abikaasa oli samuti nõus, mõtles Roll, et läheb ja vaatab, kuidas läheb. Samas soovis ta end proovile panna ja endast maksimumi anda. Eesti parim hobipagar tunnistas, et tegelikult ta ei uskunud, et nii kaugele jõuab.

Nagu teistelgi osalejatel, oli Rollil raskeid hetki. Kui halvasti läks, oli naisele suurim tugi abikaasa. «Olen emotsionaalne inimene ja kui mul läks hästi, oli mul hea olla. Kui aga halvasti, siis ma nutsin abikaasaga telefonis rääkides ja muidugi kaamera ees ka,» rääkis Roll. 

Abikaasa oli talle suureks abiks ka nõuandjana. Viimases finaalsaates tuli osalejatel näiteks ühe ülesandena valmistada pulmatort. Terhi Roll polnud varem pulmatorti teinud. Selle maitsekooslusi arutas ta harjutamise käigus koos abikaasa ja viimase sõbraga.

«Istusime laua taga ja maitsesime kooki – küll kritiseeris sõber, küll abikaasa, kuidas peaks paremini kaunistama ja tegema. Seda oli väga hea kuulata, kuidas kaks meest targutavad, milline peaks pulmatort olema,» lausus Roll naljatades. Ta lisas, et kahel mehel oli kindlasti õigus ja nad andsid talle suurepärast nõu. 

Perest eemal

Roll rääkis, et on tagantjärele saateid vaadates mõelnud sellele, et ütles vahepeal labaseid asju, mis teistele inimestele ei meeldinud. Ta muretses natukene ka selle pärast, et kõik sõbrad nägid, mida ja kuidas ta ütles ja võibolla käitus natukene üleolevalt.

Roll arvates ei pea kõiki emotsioone välja näitama, aga kui temal endal halvasti läheb, siis ta laseb selle kõik endast välja. Rolli sõnul oli palju neid inimesi, kes teda julgustasid, kaasa arvatud täiesti võõrad. 

Kõige raskem oli Rollile saate salvestamise ajal perest eemal olla. Ta usub, et kuna polnud ammu nii pikalt perest eemal olnud, elas ta igatsust saates välja.  

Küpsetamistööd jagub

Pärast pagarisaadet Terhi Roll küpsetamisest tüdinud ei ole ja proovib ikka iga nädal midagi maitsvat valmistada. Selle nädala lõpp ja järgmise algus on tal väga tihe, sest paljud sõbrad on esitanud tellimusi ja soovivad vastlapäevaks kukleid. 

Magus sini-must-valgetes toonides sefiiriga tort. Foto: Margus Ansu

Viimastel aastatel on Eesti parim pagar 24. veebruari eel mõelnud, et küpsetaks õige midagi isamaalist ja sini-must-valgetes toonides. Selle nädala alguses tegi ta esimese katsetuse. Valmis sai šokolaadi-brownie põhjaga tort, sees toorjuustu-vahukoore täidis ning pealt kaetud sefiiriga. Sinise värvi saamiseks ja pidulikkuse lisamiseks pani pagar tordi peale mustikaid, põldmarju ja rukkililli.

Terhi Roll teeb küll palju magusaid küpsetisi ja torte, kuid on enda sõnul järjest rohkem avastanud soolaste toitude võlusid. Pagarisaate üks teemasid oli näiteks «Eesti Vabariik 100» ning tuli teha kamateemaline soolane või magus küpsetis. Tartlane otsustas teha lõhe ja kamaga tordi, mis talle endale väga meeldis. «Sellest ongi tulnud mõte proovida teha rohkem huvitavaid soolaseid asju.»

Kas Eesti parim pagar on mõelnud, et jätaks töö pangas ja hakkaks põhitööna kokkama ja küpsetama? Roll ütles, et seda tulevikus välistada ei saa, kuid see oleks väga suur samm. Enda sõnul on ta siiani olnud ainult palgatööline. See tundub talle teatud mõttes mugav, sest tööl on kindlad ülesanded, mille täitmise eest tuleb vastutada ja selle eest saab ka väärilist palka. 

«Kui peaksin ise midagi tegema, siis vajaks see kalkuleerimist, kuidas ja mida teha. Peaks olema ka väga hea idee,» arvas ta. Unistada Terhi Rolli sõnul ikka tasub, aga unistused võivad muutuda ning tekkida uued ja huvitavamad mõtted.

Terhi Rolli soolane tort Eesti Vabariigi aastapäevaks

  • Tordipõhja (18–20 cm) jaoks läheb vaja: 1 muna, 100 g hapukoort, 1,5 dl kamajahu, 1 dl nisujahu, 1 tl soodat, 80 g riivjuustu, 1 dl keefiri.
  • Sega kuivained. Teises kausis sega muna, hapukoor, riivitud juust ja keefir ning lisa massile kuivained. Küpseta kaks ümmargust tordipõhja 175-kraadises ahjus umbes 20 minutit.
  • Roosa täidis: 1 suurem (150 g) keedetud peet, 1 väike purk (200 g) kodujuustu, 1 dl vahukoort, 150–190 g (3 fileed) heeringat, 
  • 1 pakk toorjuustu (maitserohelise või lõhega), värsket tilli, soola, pipart, 1 spl sidrunimahla, 5 g kiiresti lahustuvat želatiini.
  • Vahusta vahukoor ja tõsta külma seniks, kuni valmistad muu osa täidisest. Selleks riivi peet ja pane suuremasse kaussi. Haki heeringas. Sega omavahel riivitud peet, tükeldatud heeringas, kodujuust ja toorjuust. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Haki segusse korralik punt tilli. Lahusta želatiin keevas vees  ja lisa segule. Viimaks sega õrnalt juurde vahustatud vahukoor. Maitse järgi lisa soola ja pipart.
  • Vormi põhja pane üks küpsetatud põhi ja lisa sellele pool täidisest. Täidise peale jälle põhi ja seejärel vala teine osa täidisest. Pane tort külmkappi ning lase sellel üleöö taheneda.
  • Järgmisel päeval tõsta tort vormist serveerimisalusele. Kaunistada võib soovi järgi kilu, lõhe või muu kalaga. Lisaks võib kaunistuses kasutada tomatit, kurki, idusid, muna, kappareid vms. Lase kujutlusvõimel lennata.

    Terhi Rolli soolane vabariigi aastapäeva tort. Foto: Margus Ansu

Kommentaarid
Tagasi üles