Punalipulises Tartus ehtis teatrit sinimustvalge lipp

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugusena kujutame praegu, vabas Eestis ette sinimustvalge lipu lehvimist Vanemuise suure maja lavatorni katusel nõukogudeaegses Tartus. Tegelikult oli pilt tunduvalt teistsugune, nagu selgub meenutustes.
Niisugusena kujutame praegu, vabas Eestis ette sinimustvalge lipu lehvimist Vanemuise suure maja lavatorni katusel nõukogudeaegses Tartus. Tegelikult oli pilt tunduvalt teistsugune, nagu selgub meenutustes. Foto: Boriss Mäemets / Filmiarhiiv / Montaaž Artur Kuus

Nelikümmend aastat tagasi 24. veebruaril juhtus olema tuuletu ja sompus ilm. Eesti Vabariigi taastamiseni jäi punalipulises Tartus veel mituteistkümmend aastat. Ometigi võisid paljud näha tol ajal midagi erakordset – üht sinimustvalget.

Kui Vanemuise korraldajadirektor Jaak Viller 24. veebruaril 1977 hommikul teatri suurde majja tööle jalutas, märkas ta umbes kell 8.30 teatri katusel keset lavatorni püsti tõmmatud kolmevärvilist lippu. Kui ta oma kabinetti jõudis, helises laual telefon. Helistati mõnisada meetrit eemal asunud julgeolekumajast ehk riikliku julgeoleku komitee (venekeelse lühendi järgi KGB) Tartu osakonnast ja nõuti asja kohta aru. 

KGB-lased passisid all

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles