Raamat tuleb trükist juba tunni pärast

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaevalt oli Tartu Ülikooli kirjastuse toimetaja Tiia Ilus saanud vajutada ühe aparaadi nupule, kui direktor Vaiko Tigane võis võtta teisest aparaadist välja ühe tulevase raamatu kaaned.
Vaevalt oli Tartu Ülikooli kirjastuse toimetaja Tiia Ilus saanud vajutada ühe aparaadi nupule, kui direktor Vaiko Tigane võis võtta teisest aparaadist välja ühe tulevase raamatu kaaned. Foto: Sille Annuk

Tartus on märtsi algul alustanud tööd digitaalsed trükiseadmed, mis annavad võimaluse raamatut trükkida mitte nädala või paariga, vaid lausa imeväärselt kiiremini.


Tartu Ülikooli mõnedki teadlased nagu ka paljud teiste asutuste õpetlased ja nagu üleüldse suur osa inimkonnast märkab mõnikord oluliste asjade tähtaegade muserdavat lähenemist liiga hilja.

Ülikooli kirjastuse juhiabi Merle Piho on võtnud vastu akadeemilise pere esindajaid, kes tulevad Tiigi tänava majja umbes sellise jutuga: raamatut oli tarvis juba tegelikult eile, kas ei ole tõesti kuidagi võimalik, et kirjastus korraldaks trükkimise juba täna, no olgu, kas või homme ja kas või üheainsa raamatu?

Print-on-demand

Nüüd ongi Tartu Ülikooli kirjastusel print-on-demand’i (trükk tellimisel) tehnoloogia kasutuselevõtuga see võimalus loodud. «Saame öelda, et eilseks küll ei jõua, aga kui vaja, anname juba täna vähemalt ühe eksemplari kätte,» ütles kirjastuse direktor Vaiko Tigane.

Nii et kui konverentsile lendaval ajahädas teadlasel on äsja valminud raamat elektrooniliselt olemas ja ta tahab selle käegakatsutaval kujul kolleegidele andmiseks näiteks viies eksemplaris kaasa võtta, siis võib ta pöörduda kirjastusse.

«Me saame keskmise raamatu kas või tunniga ära trükkida ja kätte anda,» selgitas Vaiko Tigane. «Jah, see on kallim kui tiraažiraamat, aga kätte saab selle täna või homme. Tiraažiga läheb aega mõni päev, nädal või kaks.»

Ühe kaupa raamatute trükk on direktori sõnul kaks-kolm korda kallim tavaliste tiraažide trükkimisest. Kuid sageli korvab kiirus suurema kulutuse.

Greifi arvamus

Mida arvab Tartu Ülikooli kirjastuse uuendusest Emajõelinna teine, palju võimsamate seadmetega raamatuid trükkiv Greif? Kas konkurendi print-on-demand valmistab peavalu?

«Väga hea, et selline asi on nüüd ka Tartus olemas,» ütles Greifi tootmisdirektor Gunnar Kalajas. «Meie ofsettrükis on küll võimalik teha ka väiksemaid kui viiesajalisi tiraaže, aga kellelgi ei ole nii palju raha, et maksta kinni kümne, paarikümne või saja raamatu trükkimine ofsetis.»

Maailmas on Greifi tootmisdirektori teada ülikoolide juures print-on-demand moodi läinud. See on aasta toiminud ka Tallinna Tehnikaülikooli kirjastuses. Tartu Ülikooli kirjastuse enda poolt ühendusse seatud tehnika on Tigase andmetel kolm korda odavam.

Ülikooli kirjastus
• Tartu Ülikooli Kirjastus on kümme aastat tagasi loodud äriühing, mille omanik on Tartu Ülikool.
• Tiigi tänavas tegutsevas kirjastuses töötab seitse inimest.
• Mullu tootis kirjastus 180 raamatut ja brošüüri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles