Jakobsoni kõnevõistlusel sündis idee uuest maaerakonnast

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
C. R. Jakobsoni vahakuju.
C. R. Jakobsoni vahakuju. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Carl Robert Jakobsoni lapsepõlvepaigas Jõgevamaal Tormas peetud traditsioonilisel kõnevõistlusel soovitas Sadala põhikooli õpilane Marten Sädeme mõelda uue maaerakonna loomisele.


Võistlusel osalenud kooliõpilased esitasid katkendeid Carl Robert Jakobsoni kolmest isamaalisest kõnest ning esinesid omaloomingilise kõnega teemal «Eesti elab». Üheksanda klassi õpilane Marten Sädeme ütles välja mõtte, et nüüd, mil Eestimaa Rahvaliit riigikogust välja jäi, tasuks kaaluda mõtet uue maapiirkondade probleemidele keskenduva ja nendele lahendusi otsiva erakonna moodustamiseks.

«Maal peavad elamis-ja töötamisvõimalused püsima jääma ja paremaks muutuma. Maa on ju eestimaiste toiduainete esmane tootmispaigaks ja seda keskkonda tuleb hoida,» rääkis Sädeme.

Ta tunnistas, et kõne koostamisele avaldas mõju ka mure kohaliku Sadala põhikooli allesjäämise pärast tulevikus.

«Maaregioonidele orienteeruva uue poliitilise jõu tekkimine on kindlasti teretulnud. Ehk saab Martenist ka selle üks loojaid ja eestvedajaid,» märkis Torma vallavanem Riina Kull.

Seekordse Jakobsoni kõnevõistluse võitis Jõgeva gümnaasiumi 12. klassi õpilane Tanel Sakrits. Ta kõnes väljendus rõõm eestlaste elujõu ja vabaduspüüdluse üle. «Pole uhkemat tunnet kui olla eestlane. Meil on oma riik, mida paljudel rahvastel pole,» ütles Sakrits.

Eestlasi ei õnnestunud alistada ei sajanditepikkune saksa ülemvõim ega ka nõukogude okupatsioon, jätakas Sakrits. Peaks kunagi veel mõni võõrvõim tulema, suudame ka sellele vastu panna.»

Žürii esimees, ühiskonna- ja kultuuritegelane Ants Paju võrdles Tanel Sakritsa emotsionaalset ja jõulist esinemist lausa Carl Robert Jakobsoni enda omaga. «Kuulates Taneli kõnet tuleb mul silmade ette Carl Robert Jakobsoni kuju Eesti Panga muuseumis.»

Hindajate hulka kuulusid veel Jõgeva maavalituse haridus-ja sotsiaalosakonna spetsialistid Heiki Sildnik, Eesti harrastusteatrite liidu juhatuse liige Tiina Tegelmann ning eesti keele ja kirjanduse õpetaja haridusega Torma vallavanem Riina Kull.

Võitja sai auhinnaks nahkköites Carl Robert Jakobsoni kolm isamaakõnet ja rahalise auhinna. Kui eelnevatel kordadel on olnud auhinnaks rahatäht Jakobsoni pildiga, siis nüüd sai võitja 35 eruot.

Varem Torma rahvamajas korraldatud kõnevõistlus sai esmakordselt teoks Torma põhikoolis, mis kannab Carl Robert Jakobsoni nime.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles